Finne under huden

Kropp

peels

Hudproblem som finnar under huden kan vara frustrerande och ibland smärtsamma. Nedan delar vi med oss av våra bästa råd för att hantera och förebygga dessa irriterande hudåkommor. 

Förstå finnar under huden

En finne under huden kan alla få och behöver inte tyda på en allvarlig hudåkomma eller akne, utan det kan vara en tillfällig reaktion på faktorer som stress, hormonella förändringar eller blockerade porer.

Långvariga problem med finnar under huden, även kända som cystiska akne, uppstår däremot när talgkörtlar blir inflammerade. I detta fall handlar det inte om att huden är smutsig, utan om ett underliggande hudproblem. De skiljer sig från vanliga finnar genom att de är djupare belägna i huden, vilket gör dem svårare att behandla. Det är viktigt att förstå orsakerna bakom dessa för att effektivt kunna behandla dem.

Hur får man bort en finne under huden?

En finne under huden som är svår att bli av med kan alla uppleva någon gång. Detta är inte talan om acne utan en helt vanlig finne. Att få bort en finne under huden kräver tålamod och rätt behandling. En daglig hudvårdsrutin är avgörande för att hålla huden ren och fri från bakterier som kan orsaka finnar under huden. Använd milda hudrengöringsmedel och produkter med salicylsyra eller benzoylperoxid för att reducera inflammation och främja läkning. Återfukta huden regelbundet. Om problemet kvarstår, överväg att konsultera en hudläkare för riktade behandlingar som medicinska krämer eller professionella hudvårdsbehandlingar.

En hälsosam kost hjälper också till att förebygga framtida utbrott. Undvik inflammationsskapande mat med högt sockerinnehåll och bearbetade livsmedel. Fokus på frukt, grönsaker och tillräckligt vattenintag kan ha en positiv inverkan på din hud.

Undvik att klämma och pilla

Det kan vara frestande att klämma eller pilla på finnar, men det kan leda till ärrbildning och ytterligare inflammation. Dessutom är finnen generellt sett inte “mogen” att tömmas vilket bara förvärrar problemet ytterligare. Låt huden läka naturligt eller sök professionell hjälp för säkra och effektiva behandlingsmetoder.

Så här behandlar du akne

Att behandla akne kräver en kombination av egen vård och professionella behandlingar. För egen del innebär det att regelbundet rengöra huden med milda, icke-komedogena, hudvårdsprodukter, undvika kraftig solning och ha en balanserad kost med mat som inte försämrar aknen.

På Akademikliniken erbjuds en rad avancerade behandlingar för akne. Dessa inkluderar bland annat kemiska peelingar, som exempelvis Acnelan, som effektivt avlägsnar döda hudceller och öppnar upp tilltäppta porer, laserterapi för att minska inflammation och ärrbildning, samt speciellt anpassade medicinska hudvårdsprogram. Dessutom kan injektionsbehandlingar som fillers användas för att behandla akneärr. Varje behandling skräddarsys efter individens specifika hudtyp med fokus på att uppnå långsiktiga och hållbara resultat.

Professionella behandlingar hos Akademikliniken

Med en kombination av professionell vård, rätt hudvårdsprodukter och en hälsosam livsstil kan du alltså uppnå och bibehålla en frisk och strålande hud. På Akademikliniken erbjuder vi individuellt anpassade behandlingar som kan hjälpa till att behandla finnar under huden genom att minska inflammation och förbättra hudens övergripande tillstånd. Besök vår hemsida för mer information om finnar eller boka en konsultation nedan.

Boka konsultation