9 frågor och svar om bukplastik/tummy tuck

Fråga våra experter, Kropp, Före- & efterbilder, Bukplastik

plastikkirurg Gabriella Sahlman

9 frågor och svar om bukplastik/tummy tuck med plastikkirurg Dr Gabriella Sellman

plastikkirurg Gabriella Sahlman

1. Vad är de vanligaste orsakerna till att man vill göra en bukplastik?

När en kvinna är gravid töjs både huden och bukmuskulaturen ut. Ofta går kvinnan också upp några extra kilon i vikt vilket då också ger ett fettöverskott. Det är vanligt att det blir ett hud- och fettöverskott kvar på magen efter förlossningen även sedan kvinnan återfått sin normalvikt. Detta kan visa sig som en bulle på magen eller en lös hudvalk. Bukmuskulaturen kan också vara delad i mitten sk diastas efter graviditeten vilket gör att magen putar mer än tidigare.

En annan anledning till att både kvinnor och män önskar göra en bukplastik kan vara tidigare kraftig viktuppgång. Det är inte säkert att huden drar ihop helt när man går ner i vikt, utan lös hud kan finnas kvar. Oftast har man ingen då delning av muskulaturen i meddelinjen när viktuppgång orsakat hudöverskottet.

2. Hur går en bukplastik till?

På mottagningsbesöket börjar vi med att titta i spegeln tillsammans – hur ser det ut just nu och vilket resultat vill man uppnå efter operationen. Det finns olika varianter av bukplastiksoperationer beroende på de individuella förutsättningarna och vilket resultat patienten förväntar sig. Patienten får därför själv visa vad som inte känns bra och som kirurg försöker jag visa vad vi kan göra och var vi tänker oss att ärret ska sitta.

Operationen görs alltid i narkos. Mycket kortfattat kan man säga att man lossar huden på magen hela vägen upp till revbensbågen. Man brukar sedan sy ihop den delning av bukmuskulaturen, så kallad rektusdiastas, som patienten har. Huden sträcks så mycket som möjligt och hudöverskotten tas bor. Ett nytt hål för naveln skärs sedan ut och naveln sys fast på sin nya plats. Sist syr man ihop den stora sårlinjen längst ner på magen. Målsättningen är att ärret ska bli så diskret som möjligt och helst kunna döljas under tros-/kalsongkanten.

Hudöverskott efter graviditet eller viktnedgång? Den här guiden ger dig en introduktion om överskottshud och bukplastik Ladda  ner

3. Vilket resultat kan man förvänta sig?

Det är viktigt att plastikkirurgen har erfarenhet av den här typen av operationer och är noggrann i den analys som görs innan operationen. Hur mycket hud ska tas bort och var ska ärret sitta? Patienten och kirurgen diskuterar tillsammans igenom förutsättningarna och förväntningarna. Generellt är patientnöjdheten väldigt hög efter en bukplastik

Slutresultatet beror mycket på de individuella förutsättningarna hos patienten, till exempel hur stort hudöverskottet är och hur elastisk huden är, exempelvis om det finns bristningar eller inte. Målet är att få tillbaka ett normalt utseende på magen, som man förväntar sig att en mage ser ut. Då är huden på magen sträckt, ingen hudvalk som hänger över och inget fettöverskott kvar. Målet är också att utbuktningen på magen ska försvinna och magen bli rakare när man tittar på den från sidan.

4. Finns det några risker med en bukplastiksoperation?

Ja, det är en stor operation och det finns alltid risker i samband med alla kirurgiska ingrepp oavsett om de är plastikkirurgiska eller ej.

Någon enstaka gång får patienten en blödning efter operationen, och då kan man behöva blodstilla ytterligare vid en mindre extra operation. Personer som har varit kraftigt överviktiga och gått ned mycket i vikt har en ökad tendens att blöda, vilket man måste ta hänsyn till under operationen.

Vi ger också en dos antibiotika före operation för att minska risken för infektion. Mindre infektioner kan förekomma men stora infektioner är mycket ovanliga.

Blodpropp efter själva operationen kan förekomma men är väldigt ovanligt. Patienten får också alltid blodförtunnande medicin under en period efter operationen.

5. Hur lång är konvalescensen efter en bukplastik – när kan man t ex gå tillbaka och jobba igen?

Ungefär 3-4 veckor får man räkna med innan man är tillbaka i god form igen. Efter operationen har man en gördel på sig som minskar svullnad och hjälper skinnet att läka på plats. Man kan ha ont de allra första dagarna efter operationen, och alla får recept på smärtstillande tabletter inför hemgång. Smärtan efteråt är större om man har kombinerat bukplastiken med att ha sytt ihop bukmusklerna. Det är bra för alla att försöka undvika tunga lyft den första tiden efter operationen.

De flesta brukar behöva vara hemma 1-2 veckor från arbetet efter en bukplastik. Om man har tunga lyft i sitt arbete kan man behöva vara hemma ytterligare ett par veckor från sitt arbete.

6. Kan man göra något åt muffinsmidjan?

Ofta beror den här problematiken på en kombination av överskottsfett och hudöverskott. Muffinsmidjan innebär att det har samlats extra fett kring midjan och huden har tappat sin elasticitet. Även om du tränar och äter rätt så kan inte huden dra ihop sig av sig själv och det går inte att banta eller träna bort fett på ett speciellt område.

Med en fettsugning kan man få bort fettöverskottet och forma magen. Ofta räcker det inte att enbart göra fettsugning om huden mist sin elasticitet. Då får man också skära bort det hudöverskott som finns.

Om man inte har problem med hud som tappat sin elasticitet så finna det i vissa fall icke-kirurgiska alternativ, t ex CoolSculpting. Det är viktigt att behandlingen görs av utbildad personal.

7. Problemen med bukmuskulaturen efter graviditet, sk mammamage, vad gör man åt det?

Delning av bukmusklerna i medellinjen kallas rektusdiastas. Direkt efter förlossningen har nästan alla kvinnor en delning av musklerna, men för många går delningen tillbaka av sig själv eller med hjälp av träning. Om bukmuskulaturen har en mindre separation efter graviditeten kan man via specifika träningsprogram träna upp muskulaturen och stärka den, t ex MammaMage har många bra övningar för att uppnå detta.

Om delningen av bukmusklerna är alltför stor så räcker inte träning utan kirurgi är bästa lösningen för att korrigera rektusdiastasen.

Före operationen undersöker man kvinnan. Hon får lägga sig ned och man känner på magmuskulaturen när hon lyfter sina ben. Finns det ett tydligt mellanrum kommer det att behöva sys ihop i samband med bukplastikoperationen.

För att uppnå ett optimalt slutresultat vid en bukplastik efter graviditet är det vanligt att muskulaturen sys ihop även hos de som har ett mindre mellanrum som inte har märkts förrän under själva operationen.

När bukmuskulaturen sys ihop bidrar den till en stabil muskulkorsettrunt kroppen vilket gör att många får en bättre hållning efter operationen. Ryggproblem som man hade innan kan minska. Men, allra bäst resultat får man självklart om man kombinerar operationen med att stärka muskulaturen ytterligare genom att träna upp den.

8. Om man har mycket hudöverskott efter en kraftig viktminskning, kan man då få hjälp av den allmänna sjukvården?

Ja, i vissa fall, förutsatt att man har fysiska besvär, t ex eksem, av hudöverskotttet och ett mycket stort hudöverskott. Landstinget har speciellt uppsatta regler för vad som krävs för att man ska få denna typ av operation finansierad av den offentliga sjukvården. Att enbart ha en stor rektusdiastas är inte tillräckligt för att få hjälp med operation via landstinget.

Då kraven för att få göra operationen i landstingets regi är mycket höga är ofta en privat klinik den enda lösningen om man vill få hjälp, både om man har problem efter en graviditet och efter en kraftig viktnedgång.

9. Något mer man ska tänka på?

En bukplastik och/eller fettsugning är inte en viktminskningsmetod. För att få genomgå en operation har vi strikta BMI-krav. Det är alltid viktigt att kombinera operationen med träning och god kost.

En bukplastik är en stor operation. Ställ frågor och gör ordentlig research innan du bestämmer dig för vilken klinik du ska vända dig till. Välj en klinik som har kompetensen och är noggrann med säkerheten både när det gäller kirurgin, narkosen och den postoperativa övervakningen. Det är också viktigt att möjligheten finns att ta hand om dig om en komplikation skulle tillstöta i samband med operationen. Du ska också kunna komma i kontakt med din kirurg eller kliniken oavsett tidpunkt på dagen när att du åkt hem efter operationen.

Bukplastik före och efter

Läs mer om bukplastik >

Se Före-/ Efter bilder bukplastik ≥

Läs mer om Plastikkirurg Dr Gabriella Sellman >

Boka konsultation