Föryngrande ansiktsbehandling med blodplasma

Vad är PRP?

PRP står för “Platelet-rich plasma och en behandling går i korthet ut på att trombocytrik blodplasma används för att stimulera återbildning av hudvävnad. Det är en helt trygg och effektiv metod som länge använts inom sjukvården för att reparera skadad hud.

På senare år har den börjat användas på privata hudkliniker runt om i världen, och då blivit känd som “Dracula-behandling” eller “Vampire facial”. Syftet är att få kroppen att på egen hand bilda ny och oförstörd hud som gradvis ersätter gammal hud. PRP-behandling kan även göras för håret.

Vem passar behandlingen för?

En PRP-behandling, som kan beskrivas som en kraftfull medicinsk ansiktsbehandling, reparerar åldrande och skador som uppstått på huden genom tid, ålder, stress eller miljöfaktorer. Behandlingen är säker och tolereras väl eftersom den utnyttjar kroppsegna ämnen. Vi ser fina resultat på lite äldre hud där små linjer dämpas och hudkvaliteten förbättras, och även yngre hy kan få en riktig “boost” av behandlingen, med en betydligt jämnare och slätare hudyta som utstrålar mer lyster.

Hur fungerar det?

Efter en noggrann konsultation tas en liten mängd blod — som vid ett vanligt blodprov — från patienten i ett rör. Plasman i blodet, som innehåller regenerativa och cellbevarande komponenter, separeras från det övriga blodet i en centrifug. De aktiva ämnena i blodet injiceras sen försiktigt med hjälp av en fin nål i behandlingsområdet. Om patienten önskar ges också lokalbedövning. Väl nere i huden börjar de tillförda trombocyterna sedan utsöndra tillväxtfaktorer som kollagen och hyaluronsyra, och stimulerar därmed hudens återväxt. Liknande effekt kan fås om de aktiva ämnena i blodet appliceras på huden och förs ner i huden med Dermapen.

Varför är kollagen viktigt?

Kollagen är det vanligaste proteinet i människokroppen och spelar en särskilt viktig roll för hudens struktur. Vår hud utgörs till stor del av kollagen, vars fibrer ger huden både stadga och elasticitet. Kroppens naturliga kollagenproduktion börjar avta i 25-årsåldern, och resultatet är att din hud gradvis blir tunnare och förlorar sin elasticitet. Att då få huden att producera mer kollagen på egen hand ger mycket fina resultat på huden som behandlas.

Studier har också visat att PRP-metoden aktiverar snabbare nedbrytning av solskador på huden. När hyalonsyra och kollagen istället bildas blir resultatet att huden blir mer elastisk, slätare — och helt enkelt föryngrad — i processen.

Hur länge varar resultatet?

Vid behandlingen frigör blodplättarna direkt tillväxtfaktorer och stamceller som ökar kollagenproduktionen. Hudens struktur förbättras därefter successivt under de närmaste veckorna. Full förnyelse av kollagen tar upp till tre månader.

Vanligtvis rekommenderar vi tre till fyra behandlingar med en månads mellanrum. Antalet och effekten av varje behandling beror på vad som ska behandlas och strukturen på området som ska behandlas och på hur just din hud reagerar. Resultatet håller i upp till arton månader, och behandlingen kan sedan göras om någon gång i halvåret för att bevara effekten länge.

Att tänka på före och efter behandling

Inför din behandling är det viktig att undvika blodförtunnande läkemedel (rådgör gärna med oss innan) och att du inom behandlingsområdet är frisk, det vill säga att inga hudutslag finns. Se även till att du har god vätskebalans för att bibehålla kroppens balans, drick extra vätska ett par dagar innan din behandling. Behandlingen passar inte för dig som är gravid eller ammande. Dygnet efter behandlingen är det viktigt att undvika att massera det behandlade området, bastubad, intensiv fysisk aktivitet och intag av alkohol.

Vad kostar en PRP-behandling?

Vanligtvis rekommenderar vi fyra behandlingar med en månads mellanrum. Antalet och effekten av varje behandling beror på vad som ska behandlas, strukturen på det som ska behandlas och på hur just din kropp reagerar. I samband med en konsultation får du träffa en behandlare som lyssnar på dina önskemål och förväntningar samt svarar på dina frågor. Här får du också all information du behöver så som rekommenderad behandlingsplan, kostnad osv.

Du kan läsa mer om priser under ”Pris” i menyn.

Boka Konsultation