Toppklassig armplastik hos Akademikliniken i Malmö

En armplastik* syftar till att förbättra form och reducera hudöverskott på över-armarna. Ibland kombinerar man armplastik med fettsugning för att tunna ut fettöverskottet och sedan avlägsna överskottshud. Det finns flera skäl till armplastik, oftast är det på grund av hudöverskott på överarmarna, exempelvis ökad ålder eller viktnedgång.

Vad händer hos oss?

Vid en konsultation förmedlar du dina önskemål till plastikkirurgen, som på ett överskådligt sätt kan förklara hur armplastik går till och vilka risker som en operation kan innebära. Han eller hon gör sedan en bedömning av hur goda förutsättningarna är för en operation och vilket resultat som går att åstadkomma.

Det är mycket viktigt att du avstår helt från nikotin minst fyra veckor före din armplastik operation och lika länge efter operation då rökning försämrar sårläkningen och ökar risken för infektion. Under en vecka före och en vecka efter operation ska du undvika att ta preparat som ökar blödningsbenägenheten, som t ex Magnecyl, Treo, Ipren, Omega 3 och E-vitaminkapslar.

*Vi vill understryka att armplastik inte garanterar samma resultat för alla. Detta är individuella behandlingar vars resultat varierar från person till person.

Så går armplastik till

Inför operation

Vi lyssnar till dina önskemål och förväntningar

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Förberedelse vid narkos

Praktiska information kring operationen får du av vår plastikkirurg. bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

På operationsdagen

Lokalbedövning eller narkos

För att åstadkomma en bra sträckning av överskottshud på armen måste man lägga ett snitt på överarmens insida. Vanligtvis går ärret från armhålan och nästan ned till armbågen. Längden på ärret beror på hur mycket hud som man måste ta bort. Ibland fortsätter även hudöverskottet nedom armhålan mot BH-bandet vilket gör ärret ännu längre.

Ingreppet genomförs i full narkos.

Försök hålla dig i form

Du förbereder dig inför operationen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

Efter operationen

Omvårdnad på kliniken

Efter operation sys snittet ihop och du får omvårdnad på kliniken.

De första dygnen efter operationen bör man tänka på att inte ha armarna hängande utmed sidorna, det kan resultera i svullnad och stickningar. Lämpligast är att ha armarna upplyfta så mycket som möjligt, till exempel liggande på ett par kuddar i sängen.

Tillbaka på jobbet efter 1-3 veckor

Underarm och hand kan ändå svullna hos vissa patienter, men den försvinner vanligtvis ett par dagar efter operationen. Efter operationen är det viktigt att du spänner muskulaturen i underarmarna genom att sträcka och böja fingrarna. På så vis kan du minska svullnaden.

Vissa patienter kan återgå till ett stillasittande arbete efter drygt en vecka, stygnen avlägsnas efter cirka 14 dagar.

Vi rekommenderar tejpavlastning och eventuellt ett elastiskt stödbandage upp till ca 3-4 veckor efter operation. Efter cirka tre veckor kan man återgå till lättare fysisk aktivitet.

Hudens elasticitet skiljer sig

Hudens elasticitet skiljer sig på olika kroppsdelar. Det innebär att förutsättningarna för enbart en fettsugning varierar. Innerarmarna har sämre förutsättningar än exempelvis vaderna. Därför är det vanligt att man behöver en armplastik i detta område.

Den största risken med en innerarmsplastik är att ärret blir mer iögonfallande än vad man förväntar sig. Därför är behandlingen av ärret efter en operation avgörande för att få ett bra resultat. Ärren ska skyddas med kirurgisk tejp i ett halvår efter operation.

Du bör inte heller utsätta ärren för solen. Det kommer alltid att finnas ett ärr på armens insida, men vanligtvis bleknar detta med tiden till ett ganska diskret litet vitt streck.

Håll igång med lugna promenader

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader. Tänk dock på att använda solkräm med en hög skyddsfaktor under de första sex månaderna.

Du når oss dygnet runt

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Före- och efterbilder

Se fler bilder