Emma Unckel, 40 år - Lipödem

- Jag är så nöjd! Det har gett mig så mycket livskvalitet. I det stora hela har jag idag två helt vanliga ben, varken mer eller mindre – men det är det bästa jag har gjort, efter mina barn.

Emma hade ända sedan puberteten känt att det var något som inte stämde med hennes ben. Hon fick ofta en tyngdkänsla i benen och de kunde ömmande, lätt svälla upp, pirra, pulsera och hetta eller kännas kalla.

– Jag tittade på min mamma och mormor, de har båda kraftigare ben och ofta haft problem med svullnad och smärta. Jag tänkte att det nog var ett släktdrag som gjorde att även jag hade så och att jag fick acceptera det, säger Emma.

Med åren blev känningarna allt värre. Efter Emmas första graviditet förvärrades det ytterligare och efter henne andra och slutligen tredje graviditet, blev det nästan outhärdligt.

– Jag kunde till slut inte ens gå barfota inomhus för jag fick så ont i benen. Jag kunde inte springa eller röra mig som vanligt för jag blev så fort väldigt tung i benen. Jag har spelat mycket fotboll och basket tidigare men alltid med den där tyngdkänslan i benen efter åt. Någonstans kände jag varför känns det ändå bara värre och värre, trots att jag har en aktiv livsstil? Speciellt efter mina graviditeter. Det måste vara något som inte stämmer, berättar Emma.

Emma hade hört hennes mamma nämna Lipödem vid något tillfälle. En dag när hon satt och ammade sitt tredje barn och återigen kände den där tunga känslan och smärtan i benen, började hon söka information kring ämnet. Hon insåg snabbt att det hon själv upplevde stämde in på alla punkter.

– Jag sökte upp specialist på Lipödem och fick diagnosen. Det var skönt att äntligen få en diagnos och veta att det faktiskt går att göra något åt det. Jag har alltid burit med den smärtan jag sett att både mamma och mormor ha genom åren. Hur mycket de lidit över problemen med sina ben, så jag visste redan att jag ville operera mig så fort det bara gick. Jag hade redan bestämt mig.

Emma har sedan tidigare gjort flera hudbehandlingar hos Akademikliniken och alltid haft stort förtroende för kliniken.

– Akademikliniken är en superseriös aktör. De finns över hela Sverige och jag hade också hört gott från flera bekanta som gjort andra operationer på Akademikliniken och var väldigt nöjda, så jag visste redan att jag ville komma dit, säger Emma.

Emma läste att Plastikkirurg Dr Gabriella Sellman är en av dem som opererar Lipödempatienter på Akademikliniken och bokade in en konsultation hos henne. På konsultationen berättade Gabriella vad man kunde göra åt Emmas besvär och att båda hennes ben kunde opereras vid samma tillfälle. Då Emma redan lidit så länge bestämde hon sig för att boka in operationen redan månaden efter.

– Det var otroligt skönt att ha operationen inbokad och veta att nu gör jag något åt det här som är så besvärligt för mig. Jag gör något för mitt eget välmående.

Emmas operation gick bra.

– Jag blev så omhändertagen och kände mig så trygg hela vägen. Det kändes så seriöst och samtid så lyxigt, jag ville knappt åka därifrån efter operationen för det var så härligt på kliniken, skrattar Emma.

Efter operationen tyckte Emma det kändes tryggt och proffsigt hela vägen.

Hon hade även blivit väl förbered av AK-teamet om tiden efter operationen och vad hon kunde förvänta sig, även om läkningsprocessen och återhämtningen är individuell.

– Det var en rätt så tuff återhämtningsperiod, men jag var väl förberedd på den. Två-tre månader var rätt jobbiga och jag kände av operationen under sex månader. Men sen när det var helt läkt, så hade jag fått nya ben. Jag fick äntligen känna hur det är att bara ha ett par helt vanliga ben.

Idag tänker inte Emma på sina ben som hon gjort hela livet innan sin operation.

– Från att hela tiden tänka på att mina ben var ömma, tunga, pulserande, varma och kalla – till att sen bara ha ben. Det här var inte ens en estetisk operation för mig utan handlade om funktion. Men däremot så uppskattar jag otroligt mycket att Gabriella och Akademikliniken tar så stor hänsyn till det estetiska och jobbar så noggrant för ett vackert och fint resultat.

Emma är glad att hon kunde få hjälp och att det gick att göra något åt hennes besvär.

– Jag är så nöjd! Det har gett mig så mycket livskvalitet. I det stora hela har jag idag två helt vanliga ben, varken mer eller mindre – men det är det bästa jag har gjort, efter mina barn.

Läs mer om Lipödem här.