Viktnedgång vid amning

Bröst

viktnedgång amning

Att förstå sambandet mellan amning och viktnedgång är viktigt för nyblivna mammor och det ammande barnet. Amning är inte bara fördelaktigt för barnets hälsa utan kan även påverka mammans vikt och kroppsform. Här går vi igenom hur amning kan bidra till viktnedgång, samtidigt som vi betonar vikten av en säker och trygg viktminskningsprocess under denna speciella tid. Vi går även igenom hur amning och graviditet kan påverka kroppens form och utseende.  

Går man ner i vikt när man ammar?

Det stämmer att amning kan bidra till viktnedgång eftersom det kräver extra energi från kroppen, vilket i sin tur leder till att fler kalorier förbränns. Det är dock viktigt att påpeka att kroppens respons på amning varierar från person till person. Medan en del kvinnor kanske upplever en snabb viktnedgång, kan andra märka att deras viktminskning sker mer gradvis.

Säker och trygg viktnedgång under amning

Det är viktigt att viktnedgången sker på ett hälsosamt och kontrollerat sätt. Att gå ner mer än 0,5 kg per vecka kan vara ohälsosamt, särskilt under amningsperioden. En för snabb viktnedgång kan påverka mjölkproduktionen negativt och minska energinivåerna, vilket kan vara skadligt både för modern och barnet. Det är därför viktigt att sikta på en långsam och stadig viktnedgång, där man inte förlorar mer än 0,5 kg per vecka.

För att säkerställa en hälsosam viktminskning under tiden man ammar är det viktigt att följa några grundläggande principer:

  • Balanserad kost: Fokusera på näringsrik mat som stödjer både din och barnets hälsa.
  • Tillräckligt kaloriintag: En generell riktlinje för ammande mödrar är att öka sitt dagliga kaloriintag med cirka 400-500 kalorier för att kompensera för den energi som används för mjölkproduktionen.
  • Måttlig motion: Lätta till måttliga träningsformer kan vara fördelaktiga, men det är viktigt att lyssna på sin kropp.
  • Hydrering: Att dricka tillräckligt med vatten är viktigt, särskilt under amning.

Amningens påverkan på brösten

Det är viktigt att förstå att det inte primärt är amningen i sig som orsakar mindre fasta eller hängiga bröst. Under graviditeten förbereder sig kroppen för amning, vilket innebär att brösten ofta ökar i storlek. Denna förändring i storlek och vikt kan sträcka huden och ligamenten som stödjer brösten, vilket kan bidra till en förändring i bröstens form och fasthet.

Efter amningsperioden när mjölkproduktionen avtar och brösten återgår till mer normal storlek, kan det hända att huden och ligamenten inte återgår till sin ursprungliga spänst. Detta kan leda till att brösten upplevs som mer “hängiga” än innan graviditeten.

Besväras du av hängiga bröst?

Om du upplever att dina bröst har blivit hängiga efter amning eller graviditet och besväras av detta, erbjuder vi på Akademikliniken olika typer av bröstoperationer. För att återställa bröstens tidigare utseende erbjuder vi allt från bröstlyft och bröstförstoring, till bröstförminskning och bröstreduktion. Det är heller inte ovanligt att vissa av dessa kombineras för att uppnå ett så bra och naturligt resultat som möjligt.

Snabb viktnedgång kan resultera i lös och hängig hud

En stor och snabb viktnedgång efter graviditet kan leda till att huden blir lös och hängig, eftersom den inte hinner anpassa sig till kroppens nya form. Det är viktigt att gå ner i vikt på ett kontrollerat sätt för att minimera dessa effekter. Med tanke på att kroppen redan förbränner fler kalorier när man ammar bör du alltså undvika att försöka gå ner i vikt under denna period. Här finner du mer information om viktnedgång efter graviditet och hur Akademikliniken kan hjälpa dig att återfå din tidigare kropp efter graviditet och amning.

Boka konsultation