Tunnhårig

Hårtransplantation

tunnhårig

Att uppleva att man blir tunnhårig kan vara en känslig och personlig fråga. Många känner sig osäkra när håret börjar tunnas ut. Håret är en framträdande del av vårt yttre och kan starkt påverka vårt självförtroende och vårt första intryck på människor vi möter. Det är därför fullt förståeligt att önska sig ett fylligare hår. Vi är här för att stötta dig genom denna förändring och erbjuder behandlingar som kan hjälpa dig återfå och bibehålla hårets densitet och hälsa.

Tunnhårighet och hårets struktur

Håret består av tre lager: medulla (innersta), cortex (innehåller melanin som bestämmer hårfärg), och cuticula (yttre skyddslager). Tunnhårighet eller skallighet uppstår när hårfolliklarna övergår från att producera tjockare terminalhår till finare vellushår, vilket resulterar i tunnare hår eller kala fläckar. Denna förändring är ofta relaterad till genetiska och hormonella faktorer och kan vara mer framträdande hos män men även drabba kvinnor, speciellt under hormonella förändringar som graviditet eller klimakteriet.

Tunt hår eller tunnhårig?

Det är viktigt att skilja på tunt hår och att vara tunnhårig. Tunt hår refererar till själva hårets diameter, medan tunnhårig betyder att man har färre hårstrån per ytenhet på huvudet. Båda tillstånden kan dock existera samtidigt.

Håravfall och tunnhårighet

Normalt sett förlorar en person 50-100 hårstrån om dagen, men detta ersätts vanligtvis av nytt hår. Vid håravfall kan nytt hår utebli eller ersättas av tunnare hår. Detta beror på fysiska skador i hårsäcken som hindrar produktionen av tjockt terminalhår.

Vad beror tunnhårighet på?

  • Genetik: Ärftliga faktorer kan påverka hårdensitet och struktur.
  • Åldrande: Med tiden minskar hårfolliklarnas aktivitet naturligt.
  • Hormonella förändringar: Exempelvis sköldkörtelproblem eller hormonella obalanser.
  • Kost och näring: Otillräckligt intag av viktiga näringsämnen kan påverka hårets kvalitet.
  • Stress och sjukdom: Dessa faktorer kan temporärt eller permanent påverka hårväxten.
  • Trichotillomani: För vissa kan tunnhårighet också vara en följd av beteenden där man drar i eller rycker bort sitt hår. Denna omedvetna eller medvetna handling att dra ut hårstrån kan skapa synliga kala fläckar och påtagligt tunnare hår.

Få tillbaka hårväxt

Att främja hårväxt och motverka tunnhårighet innebär ofta en kombination av behandlingar och livsstilsändringar. Vi kan erbjuda skräddarsydda lösningar efter en noggrann konsultation med våra specialister.

PRP-hårbehandling

PRP-behandling, eller Platelet Rich Plasma, använder koncentrerad trombocytrik plasma från ditt eget blod för att stimulera hårsäckarna. Denna metod aktiverar stamcellerna i området vilket främjar ny hårväxt och stärker befintliga hårstrån.

Under behandlingen tas en liten mängd av ditt blod, som sedan centrifugeras för att separera ut den plasmarika delen rik på blodplättar. Denna koncentrerade plasma injiceras sedan systematiskt i områden av skalpen där håret behöver förtätas och stärkas.

För optimala resultat rekommenderas en serie av PRP-behandlingar. Vanligtvis börjar vi med en behandling per månad under de första sex månaderna. Sedan övergår vi till underhållsbehandlingar var sjätte månad för att bibehålla och stödja hårväxtens fortsatta förbättring.

Vilket resultat kan man förvänta sig?

Genom PRP-behandlingen kan du se en gradvis förbättring av hårtäthet och kvalitet. Hårsäckarnas hälsa stärks, vilket bidrar till robustare och mer synligt hår.

Åtgärda tunnhårighet

Att ta steget att behandla tunnhårighet kan kännas stort, men med rätt stöd och kunskap kan vi tillsammans arbeta för att du ska känna dig nöjd med ditt hår. Boka in en konsultation så kan vi tillsammans komma fram till lämplig behandlingsmetod för ditt hår.

Boka konsultation