Trattbröst

Bröst

bröst

Trattbröst är en bröstkroppsdefekt som kan finnas hos både män och kvinnor. Det är en missformning där bröstet har en nedsjunken eller konkav form, vilket skapar en trattliknande utseende. Hos Akademikliniken har vi lång erfarenhet av att korrigera bröst och hjälpa våra patienter att uppnå önskad bröstform och självförtroende.  

Vad menas med trattbröst och vad beror det på?

Trattbröst (pectus excavatum) är en medfödd missbildning där bröstbenet är nedsjunket och skapar en fördjupning i bröstet. Detta tillstånd kan vara ärftligt och utvecklas och upptäcks ofta under barndomen och tonåren. I vissa fall kan det orsaka andningsbesvär eller hjärtklappning, men det är inte alltid nödvändigt att behandla om det inte orsakar fysiska eller kosmetiska problem. Om trattbröst orsakar betydande obehag eller påverkar hälsan och självkänslan ska man rådfråga en läkare eller specialist som kan ge råd om lämpliga behandlingsalternativ.

Bröstkirurgi för att korrigera trattbröst

Valet av behandlingsmetod beror på flera faktorer, inklusive graden av trattbröst, ålder och hälsa, och personliga preferenser. Det är viktigt att konsultera en erfaren plastikkirurg eller specialist inom trattbröst för en korrekt diagnos och för att diskutera de bästa behandlingsalternativen för den individuella situationen.

För allvarliga former av trattbröst är kirurgi den mest effektiva metoden. Detta ingrepp utförs av en erfaren plastikkirurg och innebär att man lyfter bröstbenet och formar bröstkorgen om det behövs. Eftersom trattbröst kan leda till att brösten deformeras eller blir osymmetriska kan man också vilja korrigera formen och symmetrin på brösten.

Bröstkirurgi och kroppssymmetri

På Akademikliniken erbjuder vi ett brett utbud av bröstkirurgiska ingrepp som kan hjälpa dig att uppnå den bröstform och symmetri du önskar. Vi förstår vikten av att ta hänsyn till din individuella kroppsstruktur och dina behov. Här är några av våra vanligaste ingrepp inom bröstkirurgi:

  • Bröstrekonstruktion: Vid asymmetriska bröst eller vid avsaknad av ett bröst kan bröstrekonstruktion återställa bröstens form och symmetri.
  • Bröstförstoring: För att ge ett bröst mer volym och en rundare form kan bröstförstoring vara ett alternativ för att förändra, återskapa eller korrigera dina bröst.
  • Bröstlyft: En bröstlyft kan korrigera hängande bröst och kan ibland kombineras med andra bröstkirurgiska ingrepp för att nå ett önskat och naturligt resultat.

3D-simulering av bröst

För att förstå hur dina bröst kan se ut och hjälpa dig att visualisera resultatet av bröstkirurgin kan du få se det i en avancerad 3D-simulering. Genom noggranna mätningar tar vi reda på brösten och bröstkorgens dimensioner och relationen till bröstvårtan. Eventuellt implantat, mängden bröstkörtel och hudens karaktär tas också i beaktning. 3D-simuleringen möjliggör att man kan se hur brösten kommer att se ut efter ingreppet och därmed kunna ta ett informerat beslut om sin behandling. Det säkerställer också att du och din plastikkirurg är överens om slutresultaten. Kirurgen går igenom hela ingreppet så att du vet exakt hur det kommer att gå till.

Om du har eller har haft trattbröst som du vill korrigera eller om du har andra frågor om bröstkirurgi, är du välkommen att boka en konsultation hos oss på Akademikliniken. Vi finns här för att stödja dig mot ett ökat självförtroende och naturligt utseende.

Boka konsultation