Tappa hår efter graviditet

Hårtransplantation

tappa hår efter graviditet

Att tappa hår efter graviditeten är en helt naturlig process och många kvinnor upplever att hårets textur och tjocklek förändras. Men varför sker detta och vad kan man göra åt det? Här utforskar vi de underliggande orsakerna och hur vi kan hjälpa till.

Varför tappar man hår efter graviditet?

Efter en graviditet genomgår kroppen flera hormonella förändringar som kan påverka hårväxten. Under graviditeten är östrogennivåerna höga, vilket förlänger hårets tillväxtfas och ger ofta ett tjockare och mer livfullt hår. Efter förlossningen sjunker dessa nivåer snabbt, vilket leder till att håret går in i vilofasen och sedan faller ut. Detta tillstånd är en av de vanligaste orsakerna till håravfall efter graviditet.

Håret under och efter graviditet

 1. Tillväxtfas: Under graviditeten är hårets tillväxtfas förlängd på grund av höga östrogennivåer.
 2. Vilofas: Efter barnets födelse hamnar en större del av håret i vilofasen på grund av hormonell obalans, vilket resulterar i ökat håravfall.
 3. Regenerering: Normalt börjar håret återgå till sin vanliga cykel och densitet inom 6 till 12 månader efter förlossningen.

Håravfall i samband med graviditet

Vad beror det på?

 • Hormonella förändringar: Drastiska nedgångar i östrogen och progesteron kan påverka hårsäckarna.
 • Näringsbrist: Ibland kan brist på viktiga vitaminer och mineraler under och efter graviditeten bidra till håravfall.
 • Stress: Den emotionella påfrestningen i samband med nytt moderskap kan också påverka hårets hälsa.

Babyhår

Som nybliven mamma kanske du upplever att du har en egen frisyr bestående av enbart  babyhår när du sätter upp håret? Babyhår består av fina, korta hårstrån som vanligtvis finns längs hårlinjen och blir mer framträdande när man upplever håravfall. Det är helt normalt, dessa små hårstrån är faktiskt ett positivt tecken på att hårbotten börjar återhämta sig och att nya hårstrån börjar växa ut.

Kala fläckar

Vissa kvinnor kan uppleva mer markanta kala fläckar, till exempel på sidan av tinningen som blir extra tydliga om håret sätts upp. Denna typ av håravfall kan vara särskilt stressande och påverka självbilden negativt.

Få tillbaka hårtillväxten efter en graviditet

Att hantera håravfall efter en graviditet kräver en balanserad inställning, där man både tar hand om sitt yttre och sitt inre.

 • Tålamod och tid: Ge din kropp tid att återställa den hormonella balansen.
 • Balanserad kost: Se till att få i dig tillräckligt med proteiner, vitaminer och mineraler.
 • Mild hårvård: Använd skonsam hårvård och undvik hårdhänt styling.
 • Hårtillväxtbehandling: Se över dina behandlingsalternativ för att återfå håret.

Hårtillväxt genom PRP-behandling

Vi erbjuder PRP (Platelet Rich Plasma) för behandling av håravfall där vi använder patientens egna blodplättar för att stimulera hårväxt.

 • Proceduren: Blod tas från patienten, centrifugeras för att koncentrera blodplättarna, och injiceras sedan i hårbotten.
 • Effekter: PRP kan hjälpa till att revitalisera hårsäckar och främja ny hårväxt, särskilt effektivt vid kala fläckar efter en graviditet.

Mammor förtjänar fint hår

Alla mammor förtjänar att känna sig sitt bästa jag, både under och efter graviditeten. Om du upplever att ditt håravfall påverkar ditt välbefinnande, boka en konsultation hos oss. Vår kunskap och erfarenhet inom både plastikkirurgi och avancerad hudvård gör att vi kan erbjuda dig den hjälp och de behandlingar du behöver för att återfå ditt hår och ditt självförtroende.

Boka konsultation