Svullna bröst klimakteriet

Bröst

bröst

Har du svullna bröst och tror det kan bero på klimakteriet? Klimakteriet kan medföra en rad fysiska och psykiska förändringar, där svullna eller ömma bröst är en av dessa. 

Orsaker till svullna bröst

Svullna bröst kan bero på flera olika faktorer, här är några av de vanligaste:

  1. Menstruationscykeln: Många kvinnor upplever ömhet och svullnad i brösten några dagar innan menstruationen börjar.
  2. Graviditet: Under graviditetens tidiga skeden kan brösten bli ömma och svullna på grund av hormonella förändringar.
  3. Amning: Brösten kan svälla och bli ömma när de fylls med mjölk.
  4. Hormonella förändringar: Förändringar i hormonnivåerna, särskilt östrogen och progesteron, kan påverka bröstvävnaden och orsaka svullnad.
  5. Biverkningar av läkemedel: Vissa mediciner ger svullna bröst som biverkning.

Om du är orolig över att dina bröst är svullna och det inte blir bättre ska du kontakta en läkare eller specialist.

Vad händer i klimakteriet?

Klimakteriet är en naturlig del i en kvinnas liv när hon övergår från en reproduktiv till en icke-reproduktiv fas. Denna övergång är kopplad till att de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron minskar. Denna hormonella förändring kan påverka en kvinna både fysiskt och psykiskt i form av bland annat värmevallningar, svettningar, menstruationsförändringar, bröstförändringar, torra slemhinnor, urinvägsbesvär, hud- och hårförändringar och viktökning.

Varje kvinna upplever klimakteriet olika. Medan vissa kvinnor kan uppleva kraftiga och flera symptom, kan andra ha få besvär eller inga alls.

Vad kan man göra åt svullna bröst under klimakteriet?

Svullna bröst kan kännas obehagligt. Om det beror på klimakteriet har det att göra med de hormonella förändringarna som sker i kroppen under denna period. Det finns en rad behandlingar och tillvägagångssätt för att lindra besvären.

Hormonbehandling: Kan hjälpa till att balansera hormonnivåerna och därmed minska svullnad och ömhet i brösten. Det är viktigt att diskutera potentiella risker och fördelar med legitimerad läkare.

Anpassa livsstilen: En balanserad kost, regelbunden motion och att undvika koffein och salt kan hjälpa till att minska svullnad och ömhet i brösten.

Bär rätt BH: En stödjande BH med rätt storlek och passform kan hjälpa till att minska obehag orsakat av svullna bröst.

Kalla eller varma kompresser: Att applicera kalla eller varma kompresser på brösten kan hjälpa till att minska svullnad och ömhet.

Sök stöd: Att tala med andra kvinnor som går igenom klimakteriet eller att delta i stödgrupper gör att du kan få råd och tröst.

Akademikliniken – experter på bröst

På Akademikliniken förstår vi vikten av att känna sig bekväm i sin egen kropp. Vi är Nordens ledande privata klinik för estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi. Vårt team av erfarna kirurger är här för att hjälpa dig att uppnå dina estetiska mål när det kommer till bröst.

Om dina svullna bröst orsakar betydande obehag eller självmedvetenhet kan vi boka in dig på en konsultation för att diskutera dina problem. Vi erbjuder alla former av bröstkirurgi:

Boka konsultation