Svullen under ögonen

Ögonplastik

ögonlocksplastik

Svullnad under ögonen är ett vanligt bekymmer hos många. Denna svullnad kan upplevas som påsar under ögonen, vilket kan ge ett trött och åldrat intryck. Men vad orsakar detta och hur kan man behandla det? 

Påsar under ögonen

Påsar under ögonen är inte bara ett tecken på trötthet, de kan vara resultatet av flera faktorer. Med tiden kan huden runt ögonen förlora sin elasticitet, vilket kan leda till att vätska samlas och skapar svullnad. Men svullnad under ögonen kan även bero på fettkuddar under ögonen, eller att patienten har djupa veck som ger intrycket av påsar. Denna svullnad kan påverka ens självkänsla och hur man uppfattas av andra, vilket gör det till ett ämne av stor vikt för många.

Vad beror det på?

Faktorer som kan bidra till svullnad under ögonen:

  • Ålder: Med tiden kan huden förlora kollagen, vilket gör den tunnare och mer benägen att visa svullnad och mörka ringar.
  • Genetik: Om dina föräldrar eller andra familjemedlemmar har påsar under ögonen, kan du också ha en genetisk predisposition för detta.
  • Livsstil: Faktorer som rökning, högt saltintag och brist på sömn kan förvärra svullnaden. Dessutom kan alkohol och koffein bidra till vätskeretention, vilket kan förvärra svullnaden under ögonen.
  • Allergier: För vissa kan allergiska reaktioner leda till svullnad under ögonen. Detta kan vara resultatet av kroppens reaktion på allergener som pollen, damm eller djurhår.

Minska svullna ögon

Det finns flera sätt att minska svullnaden:

  • God sömn: Se till att få tillräckligt med vila varje natt. Det rekommenderas att sova 7–9 timmar per natt för vuxna.
  • Kall kompress: Applicera en kall sked eller en kylklamp på området i 10–15 minuter. Kylan kan hjälpa till att minska svullnaden genom att dra ihop blodkärlen. Eye patches kan också vara ett bra alternativ.
  • Hudvård: Använd en ögonkräm som är speciellt framtagen för att minska svullnad och mörka ringar, förslagsvis vår ögonkräm Pure Effect Eyes.
  • Höj huvudet: När du sover, försök att höja huvudet lite för att förhindra vätskeansamling. Använd extra kuddar för att hålla huvudet högre än hjärtat.

Få bort svullnad eller påsar under ögonen

För dem som söker mer varaktiga lösningar erbjuder Akademikliniken avancerade behandlingar för att ta bort påsar under ögonen. Med vår omfattande erfarenhet och expertis inom estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi, kan vi erbjuda skräddarsydda lösningar för varje individ. Vare sig det handlar om injektionsbehandlingar, laserbehandlingar eller kirurgiska ingrepp, strävar vi alltid efter att ge våra patienter de bästa resultaten.

Behandlingar mot svullnad under ögonen

Ögonlocksplastik

Påsar under ögonen som uppstår på grund av exempelvis åldrande går inte att få bort genom ytliga kosmetiska behandlingar. I dessa fall rekommenderas istället undre ögonlocksplastik, där huden slätas ut och skapar ett yngre och piggare intryck. I de fall där patienten har fettkuddar under ögonen, elimineras dessa så att svullnaden försvinner. Här kan du läsa mer om ögonlocksplastik.

Fillers

Fillers under ögonen används framförallt som behandling mot mörka ringar men fungerar i de flesta fall även på patienter med påsar under ögonen. Vid en sådan behandling injiceras hyaluronsyra i håligheten under påsen för att jämna ut svullnaden. Denna behandling kallas även för “tear through” och håller i cirka 6–12 månader.

Boka en konsultation

Med tanke på att varje individ är unik, erbjuder vi en personlig konsultation för att diskutera dina specifika behov och önskemål, oavsett behandling. Vårt team av experter kommer att guida dig genom hela processen, från konsultation till eftervård, för att säkerställa att du får den bästa möjliga behandlingen mot svullnad under ögonen.

Boka konsultation