Stor rumpa

fettsugning

fettsugning

En stor rumpa kan för vissa vara en önskad egenskap som harmonierar med deras kroppsideal, medan andra kan uppleva det som obekvämt eller oönskat. Om du är en av de personer som önskar en mindre rumpa finns det olika metoder och behandlingar som kan hjälpa dig att uppnå önskat resultat, samtidigt som du bibehåller en naturlig kroppskontur. 

Orsaker till stor rumpa

En stor rumpa kan bero på en rad olika faktorer. Det är viktigt att identifiera orsaken för att kunna välja rätt behandlingsmetod. Här är några av de vanligaste orsakerna:

 • Genetik: Din genetiska bakgrund spelar en stor roll i hur din kropp lagrar fett och utvecklar muskler.
 • Kroppsfettsfördelning: Kroppen väljer var den lagrar fett baserat både på genetik och hormoner. Kvinnor lagrar ofta mer fett i nedre delen av kroppen (bland annat rumpan) än män på grund av hormonella skillnader.
 • Diet: En kaloririk kost kan leda till ökad fettansamling i kroppen, bland annat runt rumpan.
 • Träningsvanor: Brist på motion eller en stillasittande livsstil kan bidra till ökad mängd kroppsfett. En riktad träning, som squats och lunges, kan däremot öka muskelvolymen i rumpområdet.
 • Ålder: Med åldern kan förändringar i metabolism och hormonnivåer påverka hur och var kroppen lagrar fett. Detta kan ibland leda till en större rumpa i takt med att man åldras.
 • Hormonella förändringar: Hormoner som östrogen och progesteron påverkar var kvinnor lagrar fett. Högre nivåer kan främja fettansamling i områden som höfter och rumpa.

Det är viktigt att komma ihåg att en stor rumpa inte nödvändigtvis är ett tecken på ohälsa och att kroppsfettfördelningen kan variera kraftigt från person till person.

Livsstilsförändringar

För vissa kan justeringar i kost och motion göra stor skillnad. Även om man inte kan punktförbränna fett från specifika områden, kan en övergripande minskning av kroppsfett ge en mindre rumpa. Här är några tips:

 • Balanserad kost: En kost rik på hela livsmedel med begränsat intag av bearbetade livsmedel och socker kan bidra till en hälsosam viktnedgång.
 • Styrketräning: Att fokusera på hela kroppen, med särskilt fokus på nedre delen, kan hjälpa till att forma och tona rumpmuskulaturen.
 • Kardiovaskulär träning: Regelbunden kardiovaskulär (cardio) träning kan förbränna överskottsfett.

Estetiska behandlingar hos Akademikliniken

För de som söker mer omedelbara eller markanta förändringar erbjuder vi på Akademikliniken olika estetiska behandlingar.

 • Fettsugning: Genom traditionell fettsugning avlägsnas större mängder fett från specifika områden, i detta fall rumpområdet.
 • Liposkulptur: En avancerad form av fettsugning som inte bara reducerar fettmängden utan också formar rumpan för att skapa en mer estetiskt tilltalande kontur.
 • Rumplyft: Ett kirurgiskt ingrepp där överflödig hud och fett avlägsnas för att lyfta och forma rumpområdet.
 • CoolSculpting: En icke-invasiv behandling där man fryser ett hudområde vilket gör att de oönskade fettcellerna dör och i sin tur minskar. Detta ger en mer definierad och konturerad kroppsform.

Önskar du en större rumpa?

Om du istället önskar en större rumpa finns det flera vägar att utforska, från riktad träning som fokuserar på rumpmuskulaturen, till kostanpassningar för muskeltillväxt. Alternativa kosmetiska behandlingar som fettransplantation (BBL) och stussförstoring med implantat kan också ge en större och kurvigare rumpa.

Boka en konsultation

Det är viktigt att konsultera med erfarna specialister inom estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi för att säkerställa att du får en behandling som är säker och anpassad efter dina behov, oavsett om du önskar en mindre eller större rumpa. Boka en konsultation nedan så hjälper vi dig.

Boka konsultation