Stimulera hårväxt

Hårtransplantation

stimulera hårväxt

Saknar du tjockare, fylligare hår? Om du kämpar med håravfall och kala fläckar, är det dags att återta kontrollen över din hårtillväxt och självbild. Vi är här för att stödja dig på resan mot att återfå ditt hår och det självförtroende som följer med ett hälsosamt och livfullt hår.

Hårets uppbyggnad

Håret på vår kropp och i hårbotten är primärt uppbyggt av keratin, ett hårt och resistent protein som också finns i våra naglar och i hudens yttersta lager som skydd. Ett hårstrå består av flera lager:

  1. Det yttersta skyddande lagret består av genomskinliga skivor som överlappar varandra som tegelstenar på ett tak, vilket hjälper till att skydda de inre lagren.
  2. Det mellersta och tjockaste lagret innehåller pigmentet melanin. Mängden och typen av melanin bestämmer den exakta nyansen på hårets färg.
  3. Det innersta lagret, som inte alltid finns i varje hårstrå, kan innehålla luftfickor och ge olika nyanser beroende på hur ljuset reflekteras från håret.

Hårets tillväxtcykel

Hårets livscykel omfattar tre faser som varje hårstrå individuellt genomgår:

  1. Växtfas: Ett nybildat hårstrå växer från hårfollikeln och fortsätter att växa i flera år. Längden på denna fas bestämmer hur långt håret kan bli, och håret växer ungefär 1 cm per månad under denna period.
  2. Övergångsfas: Efter växtfasen går håret in i en kort övergångsfas som varar i några veckor. Under denna tid upphör celltillväxten, hårfollikeln krymper, och håret förbereder sig för att gå in i vilofasen.
  3. Vilofas: Den sista fasen i cykeln är en vilofas som varar i några månader. Under denna tid är håret helt utväxt och slutar växa, men sitter kvar i hårsäcken. Till slut faller håret av och cykeln börjar om.

Kala fläckar och håravfall

Hårväxtcykeln kan störas av faktorer som genetik, stress, sjukdom eller näringsbrist, vilket kan leda till kala fläckar och håravfall.

Vad kan jag göra själv för att stimulera hårväxten?

För att stimulera hårväxten själv, kan du:

  • Äta en balanserad kost: Se till att din kost är rik på vitaminer och mineraler som främjar hårets hälsa.
  • Tvätta håret regelbundet: För att förhindra uppbyggnad av döda hudceller och talg, vilket kan blockera hårsäckarna.
  • Hantera håret skonsamt: Undvik hårdhänta stylingmetoder som kraftigt drar i eller skadar håret, som strama frisyrer och het stylingutrustning.

PRP – Behandling för att stimulera hårväxt

PRP, eller “Platelet Rich Plasma”, är en behandling där en koncentrerad mängd blodplättar från patientens eget blod används för att stimulera hårväxt. Processen börjar med att blod tas från patienten, varefter det centrifugeras för att separera de trombocyt-rika plasman, som sedan injiceras i hårbotten. Denna metod stimulerar de aktiva hårfolliklar och främjar en sund hårväxt och är effektiv mot manligt och kvinnligt håravfall.

Hur lång tid tar det innan jag får tillbaka hårväxt?

De flesta patienter upplever en förbättring efter tre till sex månaders regelbunden behandling. Optimala resultat uppnås ofta med uppföljande behandlingar var sjätte månad.

Stimulera och få tillbaka din hårväxt

Det är möjligt att återskapa tjockt och hälsosamt hår! Med en PRP-behandling kan vi bekämpa håravfall och ge nytt liv till din hårbotten. Boka en tid för en konsultation och påbörja din resa mot ett rikare och fylligare hår idag.

Boka konsultation