Prickar av spruckna blodkärl

Kropp

kärlborttagning

Prickar som orsak av spruckna blodkärl är små men ibland besvärande hudavvikelser som kan påverka vår självkänsla. Dessa fina röda eller blåaktiga kärl, som ofta kallas kärlbristningar, kan dyka upp på olika delar av kroppen. Vi på Akademikliniken finns här för att guida dig genom orsakerna till dessa prickar, behandlingsalternativen och vägen till en jämnare och vackrare hud.

Prickarna uppstår av försvagade kapillärer

Även om dessa prickar kan dyka upp var som helst på kroppen är de mest vanliga i ansiktet, särskilt runt näsa och kinder. Prickarna är ofta en följd av försvagade kapillärer nära hudytan, vilket kan orsakas av flera faktorer. Prickarna kan vara diskreta eller mer synliga och åtföljas ibland av symtom som rodnad, klåda eller en lätt brännande känsla. Dessa symtom kan vara milda eller mer påtagliga beroende på kärlbristningarnas omfattning och plats.

Orsaker till spruckna blodkärl

  • Åldrande: Med åldern förlorar huden sin elasticitet och kapillärerna kan bli mer mottagliga för skador. Detta kan leda till att små kärlbristningar blir mer synliga med tiden.
  • Solens påverkan: Överexponering för solens skadliga UV-strålar kan skada hudens kärl och leda till kärlbristningar. Det är därför viktigt att använda solskyddsfaktor och skydda huden mot solen.
  • Genetik: Din genetiska predisposition kan påverka din benägenhet att utveckla spruckna blodkärl. Om det finns en familjehistoria av kärlbristningar kan du vara mer benägen att drabbas.
  • Rosacea: En hudsjukdom som kan orsaka rodnad och kärlbristningar i ansiktet. Personer med rosacea har ökad risk för kärlbristningar.
  • Alkohol och rökning: Dessa vanor kan försvaga kärlens väggar och öka risken för kärlbristningar. Att undvika alkohol och rökning kan bidra till minskad risk samt förbättring av hudens övergripande hälsa.

Behandling av prickar orsakade av spruckna blodkärl

Vi på Akademikliniken erbjuder flera effektiva behandlingsalternativ för att minska eller eliminera spruckna blodkärl, så kallad kärlborttagning. Vår erfarna personal kan skräddarsy en behandlingsplan som passar din hudtyp. Här är några alternativ:

  • Laserterapi: Med avancerad laserbehandling kan vi målinriktat rikta in oss på de skadade kärlen och förstöra dem.
  • IPL: IPL-behandlingar kan användas för att minska rodnad och förbättra hudens textur, inklusive kärlbristningar.
  • Skleroterapi: Vid denna behandling injiceras en speciell vätska i de drabbade kärlen för att få dem att gå tillbaka, vilket gör dem mindre synliga.
  • Hudvårdsprodukter: Våra experter kan rekommendera hudvårdsprodukter som innehåller ingredienser som kan stärka kärlens väggar och minska risken för nya kärlbristningar.

Oavsett behandlingsmetod är det viktigt att konsultera med våra erfarna läkare och hudvårdsspecialister för en noggrann utvärdering och anpassad rådgivning.

Lider du av spruckna blodkärl?

På Akademikliniken strävar vi efter att hjälpa dig uppnå ditt bästa jag. Om du lider av prickar orsakade av spruckna blodkärl eller andra estetiska bekymmer, tveka inte att kontakta oss. Vi är dedikerade till att erbjuda de mest avancerade och effektiva behandlingarna för att hjälpa dig att känna dig självsäker i din hud.

Vill du veta mer om våra behandlingar? Besök vår hemsida för mer information eller boka en konsultation nedan.

Boka konsultation