Skaffa dig information!

Övrigt, Okategoriserat

Så du har funderat på det här med en plastikoperation. En fettsugning, bröstimplantat eller kanske rent av en ansiktslyftning. Då har du säkert funderat ett tag, känt dig nyfiken men kanske också lite rädd. Både för själva “ingreppet” men kanske också för vad folk ska tycka. Och för vad resultatet kommer att bli.

Tänk om du kommer att se ut som en av de där Hollywood-stjärnorna som helt tappat omdömet och distansen. Med jättetuttar eller med det där förvånade och strama ansiktsuttrycket som bara ett dåligt utfört ansiktslyft kan orsaka. Eller kanske helt förstelnad, oförmögen att röra en enda muskel i ansiktet på grund av för mycket botox.

Samtidigt så har du ju läst en hel del om att det faktiskt finns folk som blir nöjda. Och du har sett väninnor som inte alls ser konstgjorda ut utan bara lite fräschare och lite piggare.

Vårt bästa råd är då att du ställer dig de här frågorna, innan du fattar det slutliga beslutet:

1. Varför vill du göra ett estetiskt ingrepp?

Är det en önskan om förändring som du har haft länge eller har idén precis slagit dig? Känner du dig det minsta tveksam så är det klokt att vänta tills du verkligen vet vad du vill. Är det du själv som önskar det här, eller vill du göra det för att dina vänner har gjort det? Eller för att din partner vill det? Tänk på att det är du som skall gå igenom ingreppet och att det är du som skall leva med det. Därför är det du, och ingen annan, som skall fatta beslutet.

2. Vad vill du uppnå för resultat?

Är det ett försiktigt återskapande av något du haft förut, eller en stor förändring av ditt utseende? Vad får det för konsekvenser på kort och lång sikt? Det finns många nya tekniker och metoder därute på marknaden och löften om snabba resultat utan biverkningar och konvalescens. I många fall har de inte blivit utvärderade varken på kort eller lång sikt och du kan riskera att bli betalande försöksperson. Var kritisk till nya metoder. Ställ aktivt frågor till kliniken om risker, bevisade effekter och lita inte bara på vackra ord och snygga bilder.

3. Vem ska utföra ingreppet?

Vilken läkare som helst i Sverige kan börja utföra plastikkirurgiska operationer. Man kallar sig kanske estetisk eller kosmetisk kirurg eller något liknande, vilket i praktiken inte säger någonting om hens utbildning och erfarenhet inom området. Plastikkirurg får man bara kalla sig om man genomgått en specialistutbildning i plastikkirurgi som efter läkarexamen tar ca 7 år. För de plastikkirurger som vidareutbildat sig inom specifikt estetisk  kirurgi och arbetat minst 5 år efter specialistexamen finns en förening som heter SFEP (Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi). Du kan se om en läkare är medlem i SFEP genom att gå in på dess hemsida www.sfep.se. Tänk på att alltid kritiskt fråga om erfarenhet och utbildning hos den som du väljer för ditt ingrepp.

4. Var ska ingreppet utföras?

Sker det på ett sjukhus, i kontors- eller hemmiljö eller annat? Vad finns det för säkerhetsutrustning och övervakning under och efter operationen? Finns det  sjukvårdsutbildad personal som tar hand om dig före och efter och kommer du att få träffa din kirurg igen på ett uppföljande återbesök efter själva operationen?

5. Vad är priset för operationen?

Ta reda på vad som ingår i det pris du erbjuds. Ibland kan det komma till kostnader för t ex narkos, bh och gördlar, ev. korrigeringsingrepp etc. Ett högre pris för ett ingrepp kan motiveras av exempelvis högre standard på kliniken när det gäller teknisk utrustning och säkerhet, större erfarenhet hos behandlaren, högre kvalitet på materialet som används vid operationen t ex bröstimplantat. Tänk på att säkerhet kostar och att det påverkar priset. Tänk också långsiktigt, att den förändring du gör ska du leva med resten av livet.

Var nyfiken, frågvis och ibland även besvärlig. Gå gärna till flera kliniker. Du har din bästa chans att fråga innan du genomgått ingreppet. Har du inte tänkt igenom frågorna ovan – avvakta. Ha inte för bråttom med viktiga beslut.

Till sist: Lycka till! Du kommer säkert att bli nöjd som de allra flesta som genomgår estetisk plastikkirurgi och behandlingar.

Docent Ulf Samuelson, plastikkirurg Akademikliniken

ulf_samuelsson