Silikonstift för att reducera ärr

Hud, Ansikte, Behandlingar

ärrbehandling

Efter en skada eller operation är det vanligt att ärr bildas på huden. Ärr kan vara kosmetiskt störande och påverka en persons självförtroende. För att minska synligheten av ärr har olika behandlingar och produkter utvecklats, och ett av de mest effektiva verktygen är silikonstift. Silikonstift är en speciell form av behandling för ärr som kan användas när såren har läkt efter en operation eller skada.

 

Silikonstift är en transparent och icke-klibbig gel som innehåller silikonföreningar. Silikon har visat sig vara en effektiv behandling för att reducera ärr genom att mjuka upp och platta ut ärrvävnaden samt ta bort rodnaden till stor del. Stiftet kan användas på både nya och gamla ärr och kan vara till hjälp för att göra ärren mindre synliga. Det kan dock nämnas att även om alla ärr, oavsett ålder, kan behandlas så ger det oftast bättre resultat om ärren är relativt färska, det vill säga aktiva ärr.

OBS! Stiftet kan inte fylla ut gropiga ärr som till exempel bildats efter acne eller en brännskada. Då kan en ärrbehandling vara ett bättre alternativ.

 

Hur använder man silikonstift?

Att använda silikonstift är en enkel process. Gör du det rätt och regelbundet kan dina ärr bli betydligt mindre synliga.

  • Se till att såret har läkt: Innan du börjar använda silikonstift är det viktigt att såret har läkt helt och hållet. Vänta tills eventuella stygn har tagits bort och såret har fått tillräckligt med tid att läka.
  • Rengör området innan användning: Innan du applicerar silikonstiftet är det viktigt att rengöra området noggrant. Använd mild tvål och varmt vatten för att rengöra huden runt ärrvävnaden. Torka försiktigt med en ren handduk. Se till att du har rena händer när du applicerar stiftet.
  • Applicera stiftet: Ta en liten mängd silikonstift på huden där ärret sitter och massera försiktigt in det i ärrvävnaden. Var noga med att täcka hela ärrområdet och massera stiftet i cirklar tills det har absorberats helt. Applicera stiftet två gånger om dagen för bästa resultat.
  • Var konsekvent: Att använda silikonstift kräver tålamod och regelbundenhet. För att uppnå optimala resultat är det viktigt att vara konsekvent och använda stiftet enligt anvisningarna under en längre period. Fortsätt använda silikonstiftet även om du inte ser omedelbara förändringar, då det kan ta tid för ärr att minska i synlighet.

 

Enkel användning

Produkten är enkel och smidig att använda och det är också en billig metod för att reducera uppkomsten av ärr istället för att kanske vara tvungen att senare göra om ärret med kirurgiskt ingrepp för att du är missnöjd med det. Stiftet kan appliceras direkt på huden och kräver ingen komplicerad process.

 

Kan användas på olika typer av ärr

Det går att använda silikonstift på olika typer av ärr, oavsett om de är resultatet av en operation, skada eller akne. Som fördel brukar silikonstift även innehålla en hög solskyddsfaktor som gör att du kan vistas i solen utan att ärret riskerar att bli rött. Var dock extra försiktig med att låta ärr blottas för solens strålar. Ett tips är att använda skyddande plåster på ärret när det exponeras för sol.

 

Behandling av ärr

Vi på Akademikliniken förstår att ärr kan påverka hur du ser på dig själv och hur du mår. Ett silikonstift för ärr är ett sätt att hantera problemet. För att åtgärda dina ärr på ett mer djupgående plan erbjuder vi ärrbehandling, men också behandlingen Secret RF som med hjälp av micronålar och radiofrekvensenergi (RF) stimulerar hudens kollagen- och elastinproduktion som minskar uppkomsten av ärr.

Boka konsultation