Rosacea ögon

Ansikte

Rosacea ögon

Rosacea är ett hudtillstånd där huden är kroniskt inflammerad. Många vet inte att de har rosacea utan tror bara att de har känslig hy och får därmed inte rätt behandling. Vanligtvis uppkommer rosacean på näsan och kinderna, men rosacea kan också påverka dina ögon. Här får du reda på mer och vad du kan göra åt det.  

Vad är rosacea?

Rosacea är en hudåkomma som kännetecknas av rodnad, finnar, knottror och ytliga blodkärl. Trots att upp till 10% av alla skandinaver kan lida av rosacea, är kunskapen fortfarande till viss del begränsad. Man tror att en kombination av genetiska, miljömässiga och inflammatoriska faktorer påverkar. Faktorer som kan trigga rosacea är alkohol, koffein, stark mat, sol, vind och stress.

Rosacea i eller runt ögonen

När rosacea påverkar dina ögon, kallas det ibland för okulär rosacea. Det innefattar torra, kliande, irriterande eller brännande ögon, ljuskänslighet, röda ögon och synliga blodkärl och röda eller svullna ögonlock. Om du upplever någon av dessa symptom är det viktigt att konsultera en specialist. Känslan av att det finns något i ögat som irriterar.

Vem ska jag kontakta – hudläkare eller ögonläkare?

Om du misstänker att du har rosacea i eller runt ögonen, bör du först kontakta en hudläkare som kan ställa rätt diagnos.

Vad kan man göra åt Rosacea?

Behandling av rosacea kan variera beroende på svårighetsgraden av dina symptom och i vilket område rosacean gör sig synlig. På Akademikliniken erbjuder vi en rad behandlingsalternativ för rosacea. Det kan innefatta laserbehandling, receptbelagda läkemedel och hudvård. Det är viktigt att komma ihåg att rosacea kan gå i skov, vilket kräver en långsiktig behandlingsplan.

Känslig hy eller rosacea?

Det kan vara svårt att avgöra om du har rosacea eller om det är känslig hy, eftersom båda tillstånden har liknande symptom. Här är några saker att fundera över, men boka in en konsultation med en hudläkare för en korrekt diagnos:

Utvärdera dina symptom

  • Känslig hy: Om du upplever obehag som är kortvariga och reagerar på yttre påverkan som väderförhållanden eller produkter, kan det indikera känslig hy.
  • Rosacea: Om du har mer ihållande symptom som inte försvinner, finnar som dyker upp på specifika områden av ansiktet, synliga blodkärl, ögonirritation och ibland ögonlocksinflammation, kan det vara en indikation på rosacea.

Håll koll på triggers

  • Känslig hy: Försök att identifiera vad som utlöser dina symptom. Om du märker att din hud reagerar negativt på vissa hudvårdsprodukter, väderförhållanden eller kosmetika, är det mer troligt att det handlar om känslig hy.
  • Rosacea: Om symptomen uppstår efter att du ätit stark mat eller druckit alkohol, varit ute i solen eller känt dig stressad, kan det vara ett tecken på rosacea.

Observera om symptomen förvärras över tid

  • Rosacea är ett kroniskt tillstånd som förvärras om det inte behandlas. Om dina symptom gradvis försämras och blir mer ihållande, är det viktigt att konsultera en hudläkare.

 

Om du har rosacea eller känslig hy kan du kontakta oss på Akademikliniken för att boka en konsultation. Vi kan hjälpa dig hitta rätt behandlingsmetod för just din hy.

Boka konsultation