Röd i ansiktet

Ansikte

peels

Rodnad i ansiktet är ett vanligt hudtillstånd som många människor upplever. Det kan vara en tillfällig reaktion som beror på olika faktorer men det kan också vara ett tecken på underliggande hudåkommor såsom rosacea eller känslig hud. Förståelse för varför du blir röd i ansiktet är det första steget mot att hantera tillståndet på ett effektivt sätt.  

Varför blir man röd i ansiktet?

Ett rött ansikte kan bero på flera saker:

 • Rosacea: En kronisk och inflammatorisk hudsjukdom som orsakar rodnad och ibland små röda varfyllda finnar. Detta tillstånd kan förvärras av vissa livsmedel, drycker och miljömässiga faktorer. Det är viktigt att identifiera och undvika dessa triggers för att hantera symtomen effektivt.
 • Känslig hud: Huden reagerar lätt på produkter, väderförändringar eller andra irritanter. Personer med känslig hud bör vara försiktiga med vissa hudvårdsprodukter och undvika de som innehåller starka kemikalier, dofter eller färgämnen för att minimera risken för irritation och rodnad.
 • Exponering för solen: UV-strålning kan orsaka solbränna och ökad rodnad. Det är därför viktigt att regelbundet använda solskydd med högt SPF, bära skyddande kläder och begränsa tiden i direkt solljus, särskilt under de timmar då solen är som starkast.
 • Temperaturförändringar: Kallt väder eller plötsliga temperaturväxlingar kan leda till att man blir röd i ansiktet. För att skydda huden, klä dig i lager och använd återfuktande produkter som skapar en barriär mot de skadliga effekterna av extrema temperaturer.
 • Känslomässig stress: Stress, ångest eller om man blir generad är faktorer som kan utlösa tillfällig rodnad. Att finna strategier för stresshantering, såsom mindfulness, meditation eller regelbunden fysisk aktivitet, kan hjälpa till att minska frekvensen och intensiteten av dessa rodnadsutbrott.

Diagnos och bedömning: Hur vi identifierar olika hudproblem

För att effektivt behandla rodnad i ansiktet är det viktigt att först förstå den underliggande orsaken. Genom en noggrann diagnos och bedömning kan vi identifiera din specifika hudtyp och eventuella hudproblem. Detta inkluderar:

 1. En detaljerad hudanalys för att bedöma hudens tillstånd och känslighet.
 2. Diskussion om din livsstil, kost och nuvarande hudvårdsrutin.
 3. En genomgång av din medicinska historik och tidigare hudåkommor.

Så här blir du av med ditt röda ansikte

Vi erbjuder en rad behandlingsalternativ skräddarsydda för att minska rodnad och förbättra hudens övergripande hälsa och utseende.

 1. Avancerad hudvård: Användning av lugnande och antiinflammatoriska ingredienser som kan minska rodnad och irritation. Produkter som stärker hudbarriären och skyddar mot yttre irritanter.
 2. Laserbehandlingar: En effektiv teknik mot kronisk rodnad i ansiktet. Specifika lasrar kan rikta in sig på ytliga blodkärl och minska rodnader orsakad av tillstånd som rosacea. Laser & IPL behandlingar verkar även inflammationshämmande.
 3. Kemiska Peelingar: Dessa behandlingar förnyar huden och kan effektivt minska rodnaden. En mild peeling som avlägsnar döda hudceller och främjar hudförnyelse är att rekommendera.
 4. Förebyggande livsstilsråd: Att anpassa din livsstil är en viktig del i att hantera ditt röda ansikte. Förutom solens starka UV-strålar, bör du även undvika kända triggers som het mat, alkohol, koffein, vissa läkemedel samt extrem kyla, värme och vind. Använd även milda och skonsamma hudvårdsprodukter anpassade för känslig hud eller en hud som ofta blir röd.

Om du upplever att du är röd i ansiktet och besväras av detta, rekommenderar vi att du bokar en konsultation för personlig rådgivning. Genom att ta hand om din hud med rätt behandlingar och rätt livsstilsval kan du minska rodnad och känna dig mer bekväm i din egen hud.

Boka konsultation