Pigmentfläckar rygg

Hud

pigmentförändringar

Många älskar att vistas i solen och det kan vara svårt att motstå dess lockande strålar. Men när vi spenderar tid utomhus och exponerar vår rygg och övriga delar av kroppen för solen, kan det leda till oönskade pigmentfläckar. Det är därför viktigt att förstå hur man kan skydda sin hud på bästa sätt för att undvika pigmentfläckar och andra farliga hudsjukdomar. Nedan går vi igenom vad du bör tänka på, när du behöver söka vård och vilka behandlingsalternativ som finns för att bli av med pigmentfläckar på ryggen.  

Olika typer av pigmentfläckar på ryggen

Pigmentfläckar på ryggen kan variera i storlek, form och färg. De vanligaste typerna inkluderar solfläckar, åldersfläckar och melasma. Att förstå vilken typ av pigmentfläckar du har är viktigt när det kommer till val av rätt behandling.

Är solfläckar och pigmentfläckar samma sak?

Många av oss använder termerna “solfläckar” och “pigmentfläckar” omväxlande, men de är faktiskt inte riktigt samma sak. Även om solfläckar vanligtvis går under namnet pigmentfläckar så beror de oftast på överexponering för solens UV-strålar och kännetecknas av mörka fläckar på huden. De kallas även “åldersfläckar” eftersom de lättare uppstår på äldre personer, som ett resultat av exponering av solen under många års tid. Pigmentfläckar kan däremot bero på olika saker, bland annat hormonella förändringar och genetiska faktorer.

Vad är hormonpigmentering?

Hormonpigmentering, även känd som melasma, är en vanlig orsak till pigmentfläckar på ryggen. Detta tillstånd uppstår oftast hos kvinnor under graviditet eller på grund av hormonella förändringar. Melasma kännetecknas av mörka fläckar som kan vara svåra att behandla. Akademikliniken har omfattande erfarenhet av att hantera melasma och kan erbjuda skräddarsydda behandlingsalternativ som passar din hud och dina pigmentförändringar.

Hur skyddar jag min rygg på bästa sätt?

För att skydda ryggen mot pigmentfläckar bör du undvika överexponering för solens skadliga strålar. Använd solskyddskräm med hög SPF, förslagsvis Day Maximal Sense SPF 50, när du är utomhus och se till att täcka ryggen med kläder eller skugga om möjligt. Regelbunden hudvård och förebyggande åtgärder är viktiga för att bevara hudens hälsa. Vid minsta tecken på pigmentfläckar eller hudförändringar bör du söka råd hos din läkare eller någon av våra hudspecialister på Akademikliniken.

Är pigmentfläckar farliga?

Pigmentfläckar medför oftast oro men de är vanligtvis inte farliga i sig själva. Med det sagt kan dock vissa pigmentfläckar vara ett tecken på underliggande hudsjukdom, så det är viktigt att övervaka dem noggrant. Om du märker snabba förändringar i storlek, form eller färg på dina pigmentfläckar eller om de börjar klia, blöda eller se konstiga ut, bör du konsultera en hudläkare.

Ta bort pigmentfläckar på ryggen

Om du upplever dina pigmentfläckar på ryggen, eller på övriga delar av kroppen, som estetiskt störande finns det alternativ för att ta bort eller minska synligheten av dessa. Akademikliniken erbjuder olika behandlingsalternativ, bland annat laser, Cosmelan och Dermamelan. Det bästa sättet att avgöra vilken behandling som är lämplig för dig är att rådgöra med våra erfarna hudspecialister. Kontakta oss för en konsultation så hjälper vi dig.

Boka konsultation