Pigmentering

Hud

pigmentering

Pigmentering är de mörka fläckar eller missfärgningar som kan uppstå på huden på grund av överproduktion av melanin, det pigment som ger huden dess färg. Det finns flera orsaker till pigmentförändringar, som solskador, hormonförändringar, inflammation eller vissa medicinska tillstånd. På Akademikliniken erbjuder vi avancerade behandlingar för att hjälpa dig att uppnå en jämnare och klarare hudton.

Vanliga typer av pigmentförändringar

Melasma

Melasma är en vanlig typ av pigmentförändring som ofta uppträder som bruna eller gråaktiga fläckar på ansiktet, särskilt på kinderna, pannan och överläppen. Denna form av hyperpigmentering är ofta relaterad till hormonella förändringar, såsom graviditet eller användning av p-piller.

Solfläckar

Solfläckar, även kända som åldersfläckar eller leverfläckar, är resultatet av långvarig exponering för solens UV-strålar. Dessa fläckar är vanligtvis bruna och förekommer ofta på områden som är mest utsatta för solen, såsom ansikte, händer och armar.

Postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH)

PIH uppstår efter en hudskada eller inflammation, såsom akne eller eksem. Den skadade huden producerar överskott av melanin som ett svar på inflammationen, vilket leder till mörka fläckar.

Behandlingsalternativ för pigmentering på Akademikliniken

Laser- och IPL-behandlingar

Vi erbjuder laser- och IPL-behandlingar (Intensivt Pulserande Ljus) som är effektiva för att behandla olika typer av pigmentförändringar. Dessa behandlingar fungerar genom att rikta in sig på melaninet i huden och bryta ner det, vilket hjälper till att minska synligheten av mörka fläckar och jämna ut hudtonen.

Laserbehandlingar använder koncentrerat ljus som omvandlas till värme, vilket orsakar en kontrollerad skada på pigmentfläckarna. Detta stimulerar hudens läkningsprocess och främjar en jämnare hudton. Behandlingen är anpassningsbar och kan penetrera olika hudlager beroende på fläckarnas djup.

IPL använder brett spektrum ljus som tränger in i huden och behandlar pigmentfläckar genom att fragmentera melanin. IPL är särskilt effektiv för ytliga pigmentfläckar och kan även behandla andra hudtillstånd som rosacea och ytliga blodkärl. För bästa resultat kan flera behandlingar behövas och en initial konsultation rekommenderas för att anpassa behandlingsplanen efter dina specifika behov.

Cosmelan

Cosmelan är en kemisk peeling som specifikt är utvecklad för att behandla pigmentfläckar. Denna behandling minskar melaninsyntesen och främjar cellförnyelse, vilket hjälper till att ljusa upp och jämna ut huden.

Cosmelan är särskilt effektiv för att behandla melasma och andra typer av hyperpigmentering. Behandlingen börjar med en stark kemisk peeling applicerad av våra specialister. Det är viktigt att följa upp med rekommenderade hudvårdsprodukter för att maximera och behålla resultatet. Behandlingen har minimal återhämtningstid och erbjuder synliga förbättringar inom några veckor, vilket gör den till ett populärt val för de som söker snabba och effektiva resultat.

Bli av med pigmentering

Genom att skydda din hud mot solens skadliga strålar kan du förhindra pigmentering. Men om pigmentering redan uppstått och är något som du vill bli av med finns vi här för dig med effektiva behandlingar. Boka en konsultation så att vi kan se vilka behandlingsalternativ som passar bäst för dig och din hud. Med oss kan du få en jämnare hudton och bli av med de envisa pigmenteringarna. Vi ser fram emot att hjälpa dig att återfå en strålande och klarare hudton!

Boka konsultation