Har du symtom på lipödem?

fettsugning

fettsugning

Lipödem är en ofta missförstådd och underdiagnostiserad sjukdom som främst påverkar kvinnor. Det kännetecknas av en ojämn fördelning av fettvävnad, vilket oftast leder till symtom som smärta, svullnad och en tyngdkänsla i benen. Att förstå dessa symtom är avgörande för att identifiera och behandla lipödem på ett effektivt sätt. 

Lipödem symtom

Vid lipödem sitter den ojämna fördelningen av fettvävnad vanligtvis på benen, särskilt runt höfterna, låren, knäna och ibland på underbenen. Det är mindre vanligt att fettansamlingarna sitter på fötterna, vilket resulterar i en karakteristisk “stövel”-liknande form på benen där svullnaden slutar precis ovanför anklarna. Lipödem kan även förekomma på armarna hos vissa individer, men för det mesta är det benen som är drabbade.

Lipödem utvecklas ofta gradvis och kan förväxlas med vanlig viktuppgång eller lymfödem. Symtomen inkluderar:

  • Tunga ben
  • Ojämn fettfördelning, främst på benen.
  • Ömhet och smärta i de drabbade områdena.
  • Svullnad som inte försvinner med högläge eller vila.
  • En “matt” känsla i huden, ofta med lätta blåmärken.

Varför känslan av tunga ben?

Känslan av tunga ben vid lipödem beror på en kombination av faktorer. Denna onormala och ojämna fettansamlingen leder till ökad tyngd och volym i de drabbade områdena. Dessutom kan lipödem orsaka en försämrad lymfcirkulation vilket i sin tur kan leda till vätskeansamling (ödem) och ytterligare svullnad. Denna kombination av ökad fettvävnad och vätskeansamling bidrar till en känsla av tyngd och trötthet i benen. Smärta och ömhet i de drabbade områdena kan också förvärra upplevelsen av “tunga ben”.

Hur kan man behandla det?

Även om det inte finns något botemedel för lipödem så finns det hjälp att få och behandlingar som kan hjälpa. På Akademikliniken erbjuder vi fettsugning som lösning på problemet, vilket innebär att överflödig fettvävnad varsamt och effektivt avlägsnas från de drabbade områdena. Denna metod kan signifikant reducera symtom som smärta och svullnad, och förbättra både rörlighet och livskvalitet. Fettsugning har också potentialen att förebygga framtida komplikationer som kan uppstå till följd av lipödem genom att effektivt minska de problematiska fettansamlingarna.

Fettsugning vid lipödem utförs med stor precision och skonsamhet, med fokus på att bevara lymfkärlens integritet för att minimera risk för komplikationer. Efter behandlingen kan en märkbar skillnad i kroppskontur observeras och patienten får generellt sett en betydande förbättring i dennes vardagliga aktiviteter och självkänsla. På Akademikliniken är vi stolta över att kunna erbjuda denna avancerade behandlingsmetod som en del av vår omfattande vård för patienter med lipödem.

Diet och motion är också viktiga komponenter vid hantering av lipödem. Även om viktminskning inte direkt påverkar lipödemets fettvävnad, kan en hälsosam livsstil minska symtomen och förbättra livskvaliteten.

Kontakta oss på Akademikliniken

Har du symtom på lipödem eller har du fått en diagnos på denna kroniska sjukdom? I så fall finns vi på Akademikliniken här för att hjälpa dig. Med över 60 000 estetiska behandlingar per år, har vi den expertis som krävs för att ge dig bästa möjliga vård för att behandla dina symtom. Besök oss på ak.se för mer information eller för att boka en konsultation nedan.

Boka konsultation