Lär känna Dr Hans Mark

Plastikkirurgi

Dr Hans Mark arbetar som estetisk plastikkirurg sedan 25 år tillbaka och vid Akademikliniken Göteborg sedan dess start. Han är dessutom överläkare och chef över missbildningskirurgi av läpp, käk- och gomspalt vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där han också bedriver forskning och disputerat för medicine doktorsgrad och numera är docent. Vi fick chansen att prata med Dr Mark om hans arbete som plastikkirurg.


Varför valde du att specialisera dig inom plastikkirurgi?
– Jag valde det då jag tycker om att arbeta med mina händer och skapa saker och ting. Sedan gillar jag att jobba med människor, så plastikkirurgi är verkligen en optimal kombination för mig.

Vilka ingrepp tycker du är särskilt intressanta?
– Jag tycker egentligen de flesta ingrepp är intressanta och roliga att utföra. Det blir mycket bröstkirurgi vilket är roligt men också bukplastiker. Då jag är spaltkirurg är såklart också olika ansiktsingrepp intressanta, inklusive näsplastiker.

Vilka ingrepp utför du mest av?
– Förmodligen är det olika typer av bröstingrepp och bukplastiker men jag utför också mycket ansiktskirurgi.

Hur går en konsultation med dig till?
– Jag är väldigt mån om att patienten ska känna att det är ett bra och riktigt beslut att göra ett plastikkirurgiskt ingrepp. Jag utgår från att de flesta är nervösa och försöker skapa en trygg konsultation, så att patienten ska få alla förutsättningar att fatta ett välgrundat beslut. Det är ju ”må bra-saker” vi pratar om. Det är också viktigt att vara informativ och inte bara ta upp de positiva aspekterna med ett ingrepp, utan vara noga med att diskutera risker för komplikationer och vad man då gör. Jag och kliniken har ansvaret tills det är helt färdigt.

Vad är viktigt för dig när du möter en patient?
– Tror det viktigaste är att skapa en trygghet för patienten, oavsett om det rör sig om en konsultation, innan eller efter ett ingrepp.

Vad är det mest givande med ditt jobb?
– Som jag tidigare nämnde är det att få jobba med ”må bra-saker” för människor, samtidigt som jag får jobba med ett hantverk som jag gillar så mycket. En perfekt kombination för mig.

Vilken är den finaste återkopplingen du har fått från en patient?
– Jag har fått så många fina återkopplingar från patienter, både blommor och fina mail, men många gånger räcker det bara med att få träffa patienten när allt är färdigt. Att få se hur personen strålar, är nöjd och glad över sitt val. Man ser och känner det så väl och det känns väldigt bra för mig.

Läs mer om Dr Hans Mark HÄR och boka tid för konsultation HÄR.