Kan man få biverkningar av kemisk peeling?

Ansikte

peels

Kemisk peeling är en transformerande hudvårdsbehandling som föryngrar huden genom att avlägsna döda hudceller. Medan resultaten kan vara imponerande, är det viktigt att vara medveten om potentiella biverkningar för att säkerställa en trygg och effektiv upplevelse.  

Fördelar med kemisk peeling

Kemisk peeling är en populär hudföryngringsmetod som effektivt minskar tecken på åldrande, solskador och vissa hudåkommor. Det finns olika typer av kemiska peeling-behandlingar, var och en anpassad för specifika hudtyper och hudproblem. Dessa behandlingar varierar i styrka och djup, från ytliga peelingar som främst behandlar hudens yttre lager, till medium och djupa peelingar som når djupare hudlager för mer intensiva resultat. Vid en kemisk peeling använder man syror, som exempelvis AHA och TCA, för att exfoliera, rengöra och förnya huden. På Akademikliniken utförs denna procedur med största omsorg och precision för att säkerställa optimala resultat.

Biverkningar efter kemisk peeling

Även om det finns många fördelar med kemisk peeling så är det viktigt att vara medveten om möjliga biverkningar. De vanligaste biverkningarna inkluderar rodnad, irritation, klåda och flagning, och i sällsynta fall även pigmentförändringar. Dessa biverkningar är vanligtvis milda och temporära, men med sagt är det viktigt att följa våra expertråd för att minimera risken för att potentiella biverkningar uppstår.

Eftervård: Viktiga steg för en problemfri återhämtning

Efter en kemisk peeling kommer du att få specifika instruktioner anpassade efter vilken typ av behandling du har genomgått. Det är viktigt att följa dessa riktlinjer noggrant för att främja läkning och minska risken för komplikationer. Efter behandlingen är det viktigt att vårda huden noggrant. Använd en mild, icke-irriterande rengöring för att rengöra huden varsamt, samt en återfuktande kräm som din hudterapeut har rekommenderat.

Undvik produkter med starka kemikalier, skrubbar och exfolierande ingredienser som kan irritera den känsliga huden. Vi rekommenderar även att undvika direkt solljus. Använd solskyddsfaktor med hög SPF, förslagsvis Day Maximal Sense SPF 50, för att skydda den nya, känsligare huden.

Om huden flagnar så är det viktigt att du undviker att pilla på den och låter huden självläka. Vissa hudvårdsprodukter som innehåller retinol eller potentiellt irriterande ämnen, bör också undvikas under återhämtningsperioden tills dess att din hud har läkt helt. På Akademikliniken tillhandahåller vi en skräddarsydd eftervård som stödjer din huds återhämtning och säkerställer att du får ut det mesta av din behandling.

När ska man undvika kemisk peeling?

Kemisk peeling bör undvikas om du har aktiv acne, eksem, rosacea eller nyligen har genomgått en annan hudbehandling som laser eller mikrodermabrasion. Om du nyligen har gjort en kemisk peeling-behandling är det även viktigt att låta huden läka helt innan du gör en till.

Gravida eller ammande kvinnor bör också avstå, liksom personer med vissa hudsjukdomar eller om man tar läkemedel som gör huden extra känslig. Konsultera alltid en hudspecialist för att bedöma din lämplighet.

Personlig konsultation

Vi förstår att varje individ har unika hudbehov och förväntningar. Därför erbjuder Akademikliniken personliga konsultationer för att diskutera behandlingens fördelar, potentiella biverkningar och för att skapa en anpassad behandlingsplan. Vårt team av experter finns här för att vägleda dig genom varje steg i processen.

Boka konsultation