Intervju med Dr Gabriella Sellman

Övrigt, FAQ

Dr Gabriella Sellman tog sin läkarexamen 1982 och blev legitimerad läkare 1986. På Sabbatsbergs sjukhus och Karolinska sjukhuset specialistutbildade hon sig inom plastikkirurgi och blev specialist 1994. Sedan 2015 arbetar Gabriella som plastikkirurg på Akademikliniken. Vi fick en pratstund med Dr Sellman om bland annat bakgrunden till hennes yrkesval och vad det viktigaste är för henne i mötet med en patient.

Vad är bakgrunden till ditt yrkesval/varför valde du att specialisera dig inom plastikkirurgi?

– Jag var redan som ung intresserad av att läsa medicin. Jag tycker både att medicin är ett intressant ämne och dessutom roligt att kunna hjälpa människor med att hitta svar på deras medicinska frågor. Att just plastikkirurgi lockade var att det både kunde vara medicinska frågeställningar men också kunde ha andra infallsvinklar, t ex estetiska. Dessutom tycker jag om att arbeta med händerna och operera., så kirurgi kändes naturligt för mig.

Vilka typer av ingrepp tycker du är särskilt intressanta?

– Jag är väldigt intresserad av form. Jag gillar former inom konsten och tycker att jag inom plastikkirurgin kan få arbeta med just det. Det är spännande att både arbeta med någons medicinska bekymmer och samtidigt få försöka åstadkomma en riktigt fin form som gör personen nöjd. Ibland söker någon med en önskan att ändra formen på någon del av kroppen men upptäcker i efterhand att det också påverkat kroppen positivt ur medicinsk synvinkel, t ex vid bukplastiker, bröstoperationer, eller fettsugningar. Det gör mig extra glad.

Vilka ingrepp utför du mest av?

– Jag gör de flesta ingrepp inom plastikkirurgin men olika operationer på kroppen har blivit det jag arbetar mest med, t e x olika former av operationer för bröst och magar. Jag har också varit med att bygga upp BRIMP, bröstimplantatregistret, för att vi ska veta mer och lära oss mer om de olika bröstimplantat som används i Sverige. På så sätt kan vi ge våra patienter bättre information inför deras operationer. Eftersom jag tycker att det är väldigt viktigt med säkerheten både vid operationer och injektionsbehandlingar har jag också föreläst i många år kring komplikationer och behandlingar av komplikationer vid injektionsbehandlingar.

Hur går en konsultation med dig till?

– Vid en konsultation börjar jag alltid med att fråga vad patienten önskar och har tänkt sig. Sedan går jag igenom personens medicinska historia. Det är viktigt att veta både om personen har någon sjukdom som behandlas, om personen har opererats tidigare eller kanske äter mediciner. Sedan tittar vi tillsammans på vad patienten önskar och vad jag bedömer att jag tror att jag kan åstadkomma. Det är verkligen viktigt att vi är överens om målbilden och ser samma resultat framför oss.

Vad är det mest givande med ditt jobb?

– Det är spännande att träffa människor, det är roligt att kunna åstadkomma en önskad förändring, och en stor glädje när det gör skillnad för personen. Jag gillar kombinationen av att tänka på det medicinska och det estetiskt utseendemässiga.

Vad är viktigt för dig när du möter en patient?

– För att gå vidare och göra en operation är det viktigaste är att vi förstår varandra. Alla människor har olika syn på vad som är vackert och vad som är viktigt att tänka på under en operation, och för mig att det väldigt viktigt att jag uppfattar att vi förstår varandra . Ibland gör man det och ibland inte. Om man inte förstår varandra helt bör man som patient träffa en annan kirurg som man har lättare att förklara sina önskemål för. Den möjligheten har vi på Akademikliniken och det är jag glad för. Det ökar möjligheten för att våra patienter till slut ska bli nöjda.

Vilken är den finaste återkopplingen du har fått från en patient?   
– Jag gläder mig verkligen när någon blir nöjd både med utseendeförändringen och också med den påverkan det haft på andra delar av livet. Det kan vara medicinska skillnader eller ett förbättrat självförtroende. Att få personlig återkoppling om de här frågorna gör arbetet extra roligt.

Boka en konsultation hos Dr Sellman HÄR: