Hormonell akne

Hud, Ansikte, Behandlingar

hormonell akne

Hormonell akne är ett vanligt problem som många vuxna, särskilt kvinnor, upplever. Det visar sig ofta som finnar på hakan och kan förvärras under klimakteriet eller menstruation. Varför får man finnar som vuxen och hur kan man hantera akne i vuxen ålder? Vi på Akademikliniken erbjuder olika behandlingar för att hjälpa dig att få en klarare hud.

Varför får man finnar som vuxen?

Hormonell akne uppstår på grund av fluktuationer i hormonnivåerna, som påverkar talgproduktionen i huden. Talg är en oljig substans som hjälper till att hålla huden fuktig, men när det produceras i överflöd kan det täppa till porerna och orsaka akne. Hos vuxna kvinnor kan dessa hormonella förändringar vara relaterade till menstruationscykeln, klimakteriet, graviditet eller till och med stress.

Finnar på hakan

En vanlig plats för hormonell akne är hakan. Detta område anses vara en del av den så kallade “hormonella triangeln” i ansiktet, som också inkluderar käklinjen och området runt munnen. Under perioder med hormonella förändringar, som under menstruation eller klimakteriet, kan talgkörtlarna i detta område bli överaktiva, vilket leder till utbrott av finnar.

Finnar under klimakteriet

Klimakteriet innebär stora hormonella förändringar som kan påverka huden negativt. Minskade nivåer av östrogen och en relativ ökning av androgener (manliga hormoner) kan leda till ökad talgproduktion och därmed akne. För kvinnor som upplever detta kan det vara frustrerande att hantera finnar vid en ålder då man trodde att dessa problem var över.

Finnar under menstruation

Många kvinnor märker att deras akne förvärras under menstruationen. Detta beror på att hormonnivåerna fluktuerar under cykeln, vilket kan påverka talgproduktionen. Strax innan menstruationen sjunker östrogennivåerna, medan progesteron och testosteron ökar, vilket kan stimulera talgkörtlarna och leda till akneutbrott.

Behandling av hormonell akne på Akademikliniken

Vi på Akademikliniken erbjuder flera effektiva behandlingar för hormonell akne. Våra auktoriserade hudterapeuter hjälper dig att hitta den bästa lösningen baserat på din hudtyp och graden av akne. Här är några av våra behandlingar för hormonell akne:

Acnelan

Acnelan är en behandling speciellt utformad för att behandla akne och oljig hud. Den kombinerar flera aktiva ingredienser som hjälper till att reducera inflammation, kontrollera talgproduktionen och bekämpa aknebakterier. Behandlingen innefattar en kombination av besök på kliniken och hemvårdsprodukter för att ge långvariga resultat.

Behandling av hudåkommor och ärr

För de som lider av akneärr erbjuder vi flera behandlingar för hudåkommor och ärr som kan förbättra hudens utseende och textur. Behandlingarna inkluderar laserbehandlingar, kemiska peelingar och microneedling, som alla kan hjälpa till att stimulera hudens läkningsprocess och reducera ärrbildning.

Hudvårdsrutiner och livsstilsråd

Förutom kliniska behandlingar är det viktigt att ha en bra hudvårdsrutin och att göra livsstilsförändringar för att hantera hormonell akne. Använd milda rengöringsprodukter, undvik att peta eller klämma på finnarna, se till att ha en balanserad kost och om möjligt minska stress.

Personlig behandlingsplan

Hormonell akne kan vara en utmanande och frustrerande hudåkomma, men det finns effektiva behandlingar och strategier för att hantera den. För att få en personligt anpassad behandlingsplan kan du boka en konsultation hos oss på Akademikliniken. Våra kommer att bedöma din hud och dina specifika behov för att skapa den bästa behandlingsplanen för dig. Kontakta oss idag och ta det första steget mot en klarare och hälsosammare hud.

Boka konsultation