Hårväxt

Hår

prp

Hårväxt är en naturlig process som påverkas av flera faktorer, däribland genetik, näring och allmän hälsa. Att förstå grunderna i hur hår växer, dess olika tillväxtfaser och vad som främjar en hälsosam hårväxt kan hjälpa dig att ta hand om ditt hår på bästa möjliga sätt och undvika vanliga problem som håravfall och skador på håret. 

Hårets anatomi och tillväxtcykel

Hårets livscykel består av tre faser: tillväxtfasen (anagen), övergångsfasen (katagen) och vilofasen (telogen). En hälsosam hårväxtcykel är avgörande för att upprätthålla ett tjockt och livfullt hår.

 • Anagen fas: Hårets tillväxtfas, som kan variera från några år till flera år, där håret växer aktivt.
 • Katagen fas: En kort övergångsfas som varar i några veckor, där hårväxten saktar ner och hårfollikeln krymper.
 • Telogen fas: Vilofasen, där håret slutar växa och till slut faller ut. Denna fas varar i cirka tre månader.

Faktorer som påverkar hårväxt

Det finns många faktorer som kan påverka hårets hälsa och tillväxttakt. En förståelse för dessa kan hjälpa dig att identifiera områden där förändringar kan vara fördelaktiga.

 • Genetik: Genetik är en av de mest avgörande faktorerna för ditt hårs densitet, färg, och tillväxtcykel.
 • Näring: En välbalanserad diet rik på vitaminer och mineraler, såsom vitamin A, C, D, E, zink, järn och omega-3-fettsyror, är avgörande för hårväxten.
 • Hårvård: Överdriven användning av hårstylingsprodukter och verktyg kan skada håret och påverka hårväxten negativt.
 • Stress: Hög stressnivå har visat sig kunna påverka hårväxten och till och med leda till hårförlust i vissa fall.
 • Sjukdomar: Hälsotillstånd och medicinska tillstånd, som sköldkörtelrubbningar, anemi och autoimmuna sjukdomar, kan ha en direkt inverkan på hårets tillstånd och tillväxt. Hormonella obalanser och vissa mediciner kan också bidra till hårproblem.

Tips för en hälsosam hårväxt

Att främja en hälsosam hårväxt innebär att ta hand om både ditt hår och din kropp. Här är några tips för att upprätthålla och främja hårväxt:

 • Skonsam hårvård: Använd ett milt schampo och undvik att tvätta håret för ofta för att bevara hårets naturliga oljor.
 • Balanserad diet: Se till att din kost innehåller tillräckligt med proteiner, vitaminer och mineraler som stödjer hårväxt.
 • Hårbottenmassage: Regelbunden hårbottenmassage kan stimulera blodflödet till hårbotten och främja hårväxten.
 • Undvik överdriven styling: Försök att undvika överdriven användning av värmeverktyg, kemiska behandlingar och stylingprodukter som kan skada håret.

Lider du av hårproblem?

Lider du av hårproblem som håravfall, tunnhårighet eller flikar? Då är du är inte ensam. Många kämpar med liknande bekymmer, men det finns hjälp att få. På vår klinik erbjuder vi en rad behandlingar anpassade för att adressera olika hårrelaterade utmaningar. Våra experter använder sig av de senaste teknikerna och behandlingarna, från PRP-behandlingar som stimulerar hårväxten till avancerade hårvårdsrutiner som återställer hår och hårbotten till optimal hälsa. Vi förstår vikten av ett friskt hår och är här för att ge dig den hjälp och omsorg du behöver för att återfå ditt hår till sitt bästa skick.

Boka en konsultation

Om du upplever ovanlig hårförlust eller andra problem med ditt hår, överväg att konsultera en specialist för personlig rådgivning och behandling. Kom ihåg att en hälsosam livsstil och skonsam hårvård är nyckeln till vackert hår.

Boka konsultation