Fettknöl på ryggen

Kropp, Behandlingar

fettknöl på ryggen

Fettknölar, även kända som lipom, är godartade fettansamlingar som kan uppstå var som helst på kroppen, inklusive ryggen. De är vanligtvis ofarliga men kan vara kosmetiskt störande eller obekväma. På Akademikliniken erbjuder vi effektiva lösningar för att avlägsna fettknölar och återställa ett slätare och jämnare hudutseende.

Vad är ett lipom?

 • Egenskaper: Lipom är mjuka, rörliga och långsamt växande klumpar under huden. De är vanligtvis mindre än 5 cm i diameter men kan växa sig större.
 • Symptom: De flesta lipom är smärtfria, men beroende på deras placering och storlek kan de orsaka obehag eller tryck på närliggande vävnader.
 • Orsaker: Orsakerna till lipom är inte helt kända, men genetiska faktorer och tidigare trauma kan spela en roll i deras utveckling.

Olika typer av hudförhårdnader

Det finns flera olika typer av hudflikar som kan förväxlas med fettknölar:

 • Talgkörtel: En godartad cysta som bildas när en talgkörtel täpps igen. De är fyllda med talg och kan likna lipom.
 • Hudflik: Bindväv som är fastare än lipom och kan kännas igen på sin fasthet och form.
 • Åldersvårta: Ofarliga hudförändringar som är upphöjda och ofta har en vaxartad yta.

Behandlingsalternativ

Vi erbjuder olika metoder för att ta bort lipom på ett säkert och effektivt sätt:

 • Kirurgisk borttagning: Detta är den vanligaste metoden för att ta bort lipom. Ingreppet innebär att lipomet skärs bort under lokalbedövning. Det är en snabb och enkel procedur som vanligtvis inte kräver sjukhusvistelse. De flesta fettknutor omges av en tunn, slät kapsel. I många fall kan du därför med ett lätt tryck trycka knuten ur fickan under huden. Snittet görs alltid parallellt med hudens linjer för att minimera ärrbildning.
 • Fettsugning: För mindre lipom eller för att minimera ärrbildning kan fettsugning vara ett alternativ. Denna metod innebär att fettcellerna sugs ut genom en liten öppning i huden.

Vårt tillvägagångssätt

På Akademikliniken garanterar vi:

 • Expertis: Våra kirurger är experter på att utföra minimalt invasiva ingrepp och har lång erfarenhet av att ta bort lipom. Vi strävar efter att uppnå bästa möjliga estetiska resultat med minsta möjliga obehag för patienten.
 • Patientkomfort: Vi fokuserar på att minimera smärta och obehag både under och efter proceduren. Våra kirurger och sjuksköterskor ser till att du känner dig trygg och väl omhändertagen genom hela processen. Din komfort och säkerhet är vår högsta prioritet.
 • Uppföljning: Regelbundna kontroller efter ingreppet säkerställer att lipomet inte återkommer och att läkningen fortskrider som förväntat. Vi är med dig varje steg på vägen för att säkerställa ett bra resultat.

Återhämtning och resultat

Efter borttagning av lipom är återhämtningstiden oftast kort. De flesta patienter kan återgå till sina normala aktiviteter inom några dagar. Det är viktigt att följa läkarens anvisningar noggrant för att säkerställa en snabb och smidig läkningsprocess. Även om ärrbildning är minimal, kan små ärr förekomma, men dessa bleknar vanligtvis med tiden.

Kundberättelser

Många patienter har delat sina positiva upplevelser av att få sina lipom borttagna på Akademikliniken. De beskriver hur de kände sig väl omhändertagna och hur deras självkänsla förbättrades efter proceduren. Vi strävar alltid efter att överträffa patienternas förväntningar och ge dem den bästa möjliga vården.

Boka en konsultation för att få din fettknöl på ryggen utredd och borttagen, vi anpassar alltid våra behandlingar efter dina förutsättningar och önskemål.

Boka konsultation