Duscha innan operation

Plastikkirurgi

bröstlyft

Att förbereda sig inför en operation är en viktig del av hela processen. Att duscha med bakteriedödande tvål innan en operation är en standardrutin som alltid bör följas. Detta är inte bara en fråga om personlig hygien, utan en vital del i att säkerställa bästa möjliga resultat och minimal risk för infektioner. 

Vikten av att duscha innan operation

Det är viktigt att följa de riktlinjer som ges av oss på Akademikliniken. Att duscha innan operation är inte bara en rekommendation utan en nödvändighet. Det är ett avgörande steg för att upprätthålla sterilitet och förhindra komplikationer efter operationen. Det minskar nämligen risken för bakterier på huden som kan orsaka infektioner vid operationsområdet.

Rätt metod för preoperativ dusch

Det rekommenderas att man duschar två gånger: kvällen före och på morgonen av operationsdagen. Innan du duschar, tänk på att ta bort eventuell piercing eller andra smycken, nagellack och lösnaglar. När man duschar innan operation använder man en antibakteriell tvål, vanligtvis Descutan eller Hibiscrub som går att köpa på apoteket, för att noggrant rengöra hela kroppen. Följ de medföljande instruktionerna noggrant för att tvätta både kropp och hår. Undvik ögon och öron och tänk på att man bör vara skonsam snarare än att skrubba kraftigt, då detta kan irritera huden. Torka sedan kropp och hår med en ren handduk.

Observera dock att denna information är en grundläggande översikt och att varje patient alltid bör följa de specifika instruktioner som ges av kirurg eller vårdteam.

Vad ska man tänka på efter att man har duschat?

Efter duschen är det viktigt att undvika att applicera lotions, parfymer och deodoranter. Dessa produkter kan innehålla ämnen som kan påverka steriliseringen. Se även till att byta till rena sängkläder innan du går och lägger dig. Detsamma gäller de kläder du kommer att sova i och de kläder du bär på operationsdagen.

Efter duschen, undvik även att röra vid operationsområdet med händerna och håll den rengjorda huden skyddad från husdjur och andra potentiella föroreningar. Det är även viktigt att hålla operationsområdet torrt och rent. Kom ihåg, en ren kropp bidrar till en säker och effektiv operationsprocess.

Kläder och förberedelser inför operationen

Din komfort och säkerhet är av högsta prioritet.  Det är viktigt att känna sig bekväm före och efter operationen så vi rekommenderar att du väljer löst sittande, bekväma kläder som är enkla att ta på och av. Se även till att följa alla instruktioner givna av din kirurg.

På operationsdagen

Vi erbjuder en säker och omhändertagande miljö för våra patienter och ger alltid våra patienter den information och stöd de behöver för att känna sig trygga och välinformerade genom hela processen.

På operationsdagen bör du komma utvilad och redo. Om du har duschat samma morgon, se till att huden är helt torr och ren från produkter. Vid Akademikliniken tar vi hand om dig från det ögonblick du anländer tills du är redo att gå hem. Här kan du läsa mer om vad som händer före, under och efter operation.

Om du har några frågor gällande att duscha innan operation, tveka inte att kontakta din kirurg eller ditt vårdteam.

Boka konsultation