Dr Angelica Hagelberg berättar om övre ögonlocksplastik

Vår expertis, Före- & efterbilder, Ögonplastik, Ansikte

Dr Angelica Hagelberg berättar om hur ingreppet, konsultationen och efterförloppet går till vid en övre ögonlocksplastik.

angelica_hagelberg_profilbild“Ögonlocksplastik är ett vanligt plastikkirurgiskt ingrepp som syftar till att ge ett yngre och mer vaket intryck. Man kan antingen operera de övre ögonlocken, de undre ögonlocken, eller båda två samtidigt.

Den tunna huden kring ögonen förändras med åldern och förlorar sin elasticitet och blir därför mer hängande. Man börjar se trött ut helt enkelt. Ibland hänger huden till den grad att den skymmer synfältet. Den vanligaste åldern som de flesta opererar sina ögonlock är i medelåldern, men vissa kan uppleva bekymmer tidigare än så på grund av genetiska orsaker.

När du kommer hit på en konsultation ställer vi oss framför spegeln och analyserar ditt ansikte tillsammans. Vi tittar bland annat på ögonbrynens placering, pannan kan nämligen “sjunka ner” under åldrandeprocessen och då kan slutresultatet blir bättre med ett pannlyft. Vissa patienter har även en fettkudde i inre  ögonvrån, denna kan också minskas ner för att ge ögat ett mer öppet uttryck om det behövs.

Vidare tittar vi på höjden av dina övre ögonlock i förhållande till pupillen med avseende på muskelfunktion. Om muskeln som lyfter övre ögonlocket försvagats har man vad som kallas för ptos. Ptos är ett tillstånd som kräver en mer avancerad operation där man går djupare in och förkortar eller viker upp din muskel. Detta kan vara ett medfött tillstånd eller komma med åldern och i de flesta fall rör det sig bara om ett hudöverskott.

Vi går igenom vilket resultat du kan förvänta dig och sedan går vi igenom hur operationen går till.

En övre ögonlocksplastik är ett ingrepp som tar mindre än en timme och sker under lättare narkos. Om du av någon anledning inte vill eller kan bli sövd så går det att utföra ingreppet under lokalbedövning.
När operationen är klar vaknar du upp med en kylmask över ögonen som dämpar svullnad. Efter operationen får du vila och äta lite, sedan kan du gå hem efter någon timme. Du skall inte köra bil själv direkt efter operationen utan får ta dig hem på annat sätt.

Inför din operation kommer du att få en del information om vad du bör tänka på. Du ska t ex inte äta några läkemedel som verkar blodförtunnande eftersom det kan leda till onödigt stora blåmärken. Behöver du ta värktabletter skall du välja de som innehåller paracetamol såsom Alvedon och inte NSAID- preparat såsom Ipren. Men allt detta och lite till får du med dig skriftligt i samband med att du bokar en konsultation.

Efter ca en vecka får du komma tillbaka till oss och ta bort stygnen. Under den tiden bör du ta det lugnt och inte träna hårt, men promenader går bra redan första dagen om du känner dig pigg. Många patienter vill veta hur blå och svullen man blir efter en operation, men det skiljer sig mycket från individ till individ. Blåmärken och en viss svullnad kan kvarstå upp till tre veckor.

Vid alla typer av operationer får man ärr eftersom kirurgen skär i huden. Vid en ögonlocksplastik syns ärr när man blundar, men inte när man tittar rakt fram. Till en början är ärren lite rosa-röda men bleknar efter hand och blir mindre synliga.”

Dr Angelica Hagelberg

Läs mer om ögonlocksplastik >

Se Före-/Efter bilder på övre ögonlocksplastik ≥

Läs mer om Plastikkirurg Dr Angelica Hagelberg

Boka konsultation

ovreogonlock6203_1 ovreogonlock6203_2