Bukoperation

Bukplastik

bukoperation

En bukoperation är ett kirurgiskt ingrepp som syftar till att förbättra magens utseende genom att ta bort överflödig hud och fett samt strama upp magmusklerna. På Akademikliniken är vi specialiserade på att erbjuda skräddarsydda behandlingar för att säkerställa bästa möjliga resultat för varje patient.

Är en bukoperation rätt för mig?

Bukoperationer lämpar sig för personer som har överskottshud och fett på magen, ofta som ett resultat av kraftig viktminskning eller graviditet. Det är viktigt att du är vid god hälsa och har ett stabilt BMI för att minska risken för komplikationer.

Så går en bukoperation till

Innan operationen

Under den första konsultationen träffar du en plastikkirurg för att diskutera dina mål och få information om olika behandlingsalternativ. Vi genomför en hälsokontroll och BMI-kontroll för att säkerställa din säkerhet, samt ger dig förberedelseråd inför operationen.

Själva bukoperationen

På operationsdagen börjar vi med att markera och fotografera operationsområdet. Detta hjälper kirurgen att planera ingreppet noggrant och säkerställa att resultaten blir symmetriska och estetiskt tilltalande.

  1. Förberedelse och narkos: Du blir sövd för att säkerställa smärtfrihet under operationen.
  2. Fettsugning: Eventuell fettsugning görs först för att forma magen.
  3. Snitt och borttagning av överskottshud: Ett diskret snitt läggs i bikinilinjen, huden lyfts och överskottshud tas bort.
  4. Förstärkning av magmusklerna: Magmusklerna sys ihop och förstärks för att återställa fasthet.
  5. Återställning av hud: Huden sträcks och snittet sys med dolda stygn för smidig läkning.

Efter operationen

Efter operationen stannar du kvar på vår vårdavdelning i ett till två dygn för omvårdnad och observation. Du får en stödkorsett, eller gördel, som du ska bära de första veckorna för att stödja läkningen. Eventuella dränageslangar sätts in för att leda bort överskottsvätska.

Vad kan jag förvänta mig?

Efter operationen kommer du att ha en stödkorsett och eventuellt dränageslangar för att leda bort överskottsvätska. Du kan förvänta dig svullnad och ömhet de första dagarna, men smärtstillande medicin hjälper till att hantera obehaget. Vi finns tillgängliga för att ge dig stöd och svara på dina frågor under hela återhämtningsperioden.

Hur lång är återhämtningen?

Återhämtningstiden varierar beroende på ingreppets omfattning och din individuella läkningsprocess. Du bör undvika tung fysisk aktivitet de första tre veckorna och istället fokusera på lättare promenader. Efter cirka tre månader kan du återgå till din normala aktivitetsnivå. Slutresultatet syns oftast efter sex månader.

Vanliga frågor och svar kring en bukoperation

  • Kommer det att bli ärr? Ja, operationen lämnar ett ärr, men vi placerar snittet så diskret som möjligt, ofta i bikinilinjen.
  • När kan jag återgå till arbete? Beroende på ingreppets omfattning och ditt arbete kan du behöva vara borta från jobbet i en till tre veckor.
  • Är resultatet permanent? Resultatet är långvarigt, men viktuppgång eller graviditet kan påverka resultatet.

Bukplastik hos Nordens ledande klinik inom plastikkirurgi

Vill du veta mer om hur en bukoperation kan hjälpa dig att uppnå dina mål? Boka en tid för konsultation hos oss på Akademikliniken. Våra plastikkirurger är redo att lyssna på dina önskemål och guida dig genom hela processen.

Boka konsultation