Bruna fläckar på huden

Hud

Bruna fläckar på huden

Bruna fläckar på huden kan vara orsakade av en mängd olika faktorer, från solskador till hormonella förändringar. Det är viktigt att förstå de olika typerna av bruna fläckar för att kunna identifiera och behandla dem på bästa sätt.

Vanliga orsaker till bruna fläckar

Solskador

Solskador är en av de vanligaste orsakerna till bruna fläckar på huden. Dessa fläckar, även kallade solfläckar eller åldersfläckar, uppstår på grund av långvarig exponering för UV-strålar. Solskador tenderar att vara mer framträdande på områden som ansikte, händer och armar, där huden oftast utsätts för solen.

Melasma

Melasma är en hudåkomma som kännetecknas av bruna eller gråbruna fläckar, ofta i ansiktet. Melasma är vanligare hos kvinnor och är ofta kopplat till hormonella förändringar, såsom graviditet eller användning av p-piller. Tillståndet kan förvärras av solens exponering och kräver ofta en kombination av solskydd och medicinska behandlingar för att hantera det effektivt.

Postinflammatorisk hyperpigmentering

Efter en hudskada eller inflammation, som akne, kan huden producera överflödigt melanin som leder till bruna fläckar, kända som postinflammatorisk hyperpigmentering. Dessa fläckar kan vara svåra att behandla och kräver en långsiktig hudvårdsplan och rutin.

Behandlingsalternativ för bruna fläckar

Hudvård

Akademikliniken erbjuder ett brett utbud av produkter för att behandla bruna fläckar på huden.

  • Pure Active Serum innehåller hexylresorcinol, som reducerar inflammation och hyperpigmentering. Azelainsyra förstärker den exfolierande effekten och verkar antibakteriell och pigmentutjämnande.
  • Pure Retin Oil är en intensivbehandlande A-vitaminolja med bakuchiol, hexylresorcinol och lakritsrot som stimulerar hudens cellförnyelse, reparerar solskador och verkar utjämnande.
  • Pure Triple Peel är en kraftfull gelpeeling med hydroxisyror, fruktenzymer och riskli som effektivt avlägsnar döda hudceller, stimulerar cellförnyelsen och förbättrar hudens struktur och lyster.
  • För skydd mot UV-strålar och förebyggande av bruna fläckar erbjuder Day Maximal Sense SPF 50 ett högt UV-skydd med anti-age egenskaper, vilket passar alla hudtyper, även känslig hud, och återfuktar, reparerar och skyddar huden.

Ansiktsbehandlingar

Dermamelan och Cosmelan är båda effektiva behandlingar mot bruna fläckar på huden, men de skiljer sig i styrka och användning. Dermamelan är kraftfullare och används för svåra fall av melasma och avancerad hyperpigmentering, med en intensivare initial behandling och strikt eftervård. Cosmelan är mildare och passar för mild till måttlig hyperpigmentering, med en lättare eftervårdsrutin. Valet mellan dem beror på graden av pigmentproblem och individuella hudbehov. Konsultation med en specialist kan avgöra vilken behandling som passar dig bäst.

Laserbehandlingar

Våra laserbehandlingar är designade för att specifikt rikta och reducera bruna fläckar. Genom att använda den senaste teknologin kan vi erbjuda säkra och effektiva lösningar för en jämnare hudton. I laserbehandlingar och IPL (intensivt pulserande ljus) riktas laser mot pigmentfläckarna och bryter ner melaninet, vilket gör att fläckarna gradvis bleknar. Dessa behandlingar kräver ofta flera sessioner för optimalt resultat och kombineras med andra hudvårdsprodukter.

Bli av med bruna fläckar på huden

På Akademikliniken är vi dedikerade till att hjälpa dig uppnå en klarare och jämnare hud utan bruna fläckar. Kontakta oss för att boka en konsultation så kan vi undersöka och diskutera dina hudproblem och ta fram en personligt anpassad behandlingsplan.

Boka konsultation