Bröstkörtlarna är en central del av bröstens anatomi och har en avgörande funktion i att producera mjölk under amning. När man genomgår olika typer av plastikoperationer som bröstförstoring, bröstförminskning eller bröstlyft, påverkas bröstkörtlarna på olika sätt, beroende på ingreppets art och omfattning.
Bröstets delar: Fettvävnad, bröstkörtlar och bindväv
Bröst är anatomiskt sett uppbyggda av fettvävnad, bröstkörtlar och bindväv. Bröstkörtlarna, även kallade mjölkkörtlar, består av lober och lobuli som är sammankopplade med mjölkgångar. Dessa är omgivna av fettvävnad som tillsammans med bröstkörtlarna ger brösten sin form och storlek. Körtelvävnadens huvudfunktion är att producera och utsöndra mjölk, vilket möjliggör amning. Men när en patient överväger bröstoperationer av estetiska eller medicinska skäl, kan bröstkörtlarna och fettvävnaden påverkas, vilket i sin tur kan förändra bröstens funktion och utseende.
Bröstförstoring
Vid en bröstförstoring används silikon- eller saltlösningsimplantat för att öka bröstens volym och form. Dessa implantat placeras antingen under bröstmuskeln eller ovanpå, beroende på patientens kropp och önskemål. Eftersom bröstkörtlarna ytligt om bröstmuskeln påverkas de i regel inte direkt av implantaten om de placeras under muskeln.
För kvinnor som planerar att amma efter en bröstförstoring kan det vara viktigt att veta att ingreppet vanligtvis inte påverkar amningsförmågan. Bröstkörtlarna kan fortfarande producera mjölk, men placeringen av implantatet och mängden befintlig körtelvävnad kan påverka hur bekvämt det är att amma.
Bröstförminskning
En bröstförminskning innebär att man avlägsnar en del av bröstvävnaden, inklusive fett och bröstkörtlar, för att minska bröstens storlek. Detta är ofta ett mer omfattande ingrepp eftersom kirurgin kan påverka både bröstkörtlarna och mjölkgångarna. Mängden körtelvävnad som avlägsnas beror på patientens önskemål och fysiska förutsättningar.
Eftersom bröstförminskning innebär en reducering av bröstkörtelvävnad, kan det påverka amningsförmågan. Ju mer körtelvävnad som avlägsnas, desto större är risken att mjölkproduktionen minskar eller att amning blir svårare. Vidare påverkas känseln i bröstvårtan ofta, vilket kan påverka den sensoriska stimulansen som krävs för att utlösa mjölkproduktionen.
Bröstlyft
Ett bröstlyft innebär att man tar bort hud och stramar upp och omformar bröstvävnaden för att motverka slapphet. Under detta ingrepp påverkas bröstkörtlarna indirekt, då kirurgen ofta omplacerar eller stramar upp körtelvävnaden för att förbättra bröstens form och symmetri. Detta innebär att körtlarna och fettvävnaden omfördelas utan att nödvändigtvis avlägsnas vilket bevarar körtelvävnadens funktion.
Ett bröstlyft kan därför ha mindre påverkan på amningsförmågan jämfört med en bröstförminskning. Körtelvävnaden omplaceras snarare än att tas bort, och mjölkgångarna bevaras ofta intakta.
Kombination av ingrepp
I många fall kombineras bröstlyft och bröstförstoring eller bröstförminskning för att både förändra bröstens storlek och forma om dem. Vid sådana kombinationsingrepp är det viktigt att kirurgen tar hänsyn till hur bröstkörtlarna påverkas och hur detta kan påverka patientens framtida amningsförmåga eller känsel i brösten.
För dem som överväger en kombinerad bröstoperation är det viktigt att diskutera dessa faktorer med sin kirurg. På Akademikliniken arbetar vi med att förstå varje patients unika behov och mål, och våra plastikkirurger är experter på att bevara bröstkörtelns funktion när det är möjligt.
Välj rätt ingrepp för dig
Att förstå hur bröstkörtlarna påverkas av olika typer av plastikoperationer är avgörande för att fatta ett välgrundat beslut. Oavsett om du överväger en bröstförstoring, bröstförminskning eller ett bröstlyft, är det viktigt att rådfråga en erfaren plastikkirurg för att säkerställa att dina mål kan uppnås på ett säkert och effektivt sätt.
Vill du veta mer om våra bröstoperationer? Kontakta oss eller boka en konsultation med en av våra specialister.