Ärr läkningsprocess

Kropp

ärrbehandling

Ärrläkning är en viktig del av återhämtningen efter en operation och vårt mål är att hjälpa dig förstå och hantera denna process. Med vår expertis och erfarenhet strävar vi efter att ge dig den bästa vården och råden för en effektiv och säker läkningsprocess.

Läkningsprocessen av operationsärr steg-för-steg

Efter en operation är det normalt att uppleva en ärrbildningsprocess. Denna process kan delas in i flera faser: inflammationsfasen, nybildningsfasen och mognadsfasen. Varje steg är avgörande för en sund läkning.

Inflammationsfasen (direkt efter operationen)

Direkt efter operationen börjar såret läka genom att kroppen svarar med inflammation. Detta är en naturlig reaktion där blodkärlen vidgas för att tillåta mer blod, näringsämnen och vita blodkroppar att nå området. Under de första dagarna kan du sedan uppleva rodnad, värme, svullnad och smärta runt såret. Dessa är tecken på att kroppens läkningsprocess är igång.

Nybildningsfasen (några dagar till några veckor)

Efter ett par dagar börjar såret bygga upp ny vävnad. Detta innebär bildning av nytt kollagen och andra cellulära komponenter som förseglar såret. Under de kommande veckorna kommer du se att såret börjar dra ihop sig och blir mindre. Det kan bildas en rosa eller röd ärrvävnad, som är mindre elastisk än normal hud.

Mognadsfasen (flera månader till ett år)

Ärrvävnaden börjar mogna efter några veckor till månader och kan pågå i upp till ett år. Kollagenet omorganiseras och ärrvävnaden blir starkare och mindre framträdande. Operationsärret bleknar gradvis efter operationen och blir mer lik hudens normala färg. Även om ärret blir mindre synligt, försvinner det aldrig helt.

Ta hand om ditt ärr

Att ta väl hand om sitt ärr är avgörande för en god läkningsprocess. Följ alltid kirurgens instruktioner och rekommendationer för ärrläkning. Utöver det rekommenderar vi regelbunden och skonsam rengöring, samt skydd mot solen för att minska risken för pigmentförändringar. Använd solskydd med högt SPF och undvik direkt solljus.

Vår expertis inom avancerad hudvård erbjuder också skräddarsydda lösningar för att underlätta och förbättra ärrläkningen. Använd lämpliga krämer och anpassade behandlingar men kom ihåg att varje persons läkningsprocess är unik och att resultaten kan variera.

Krämer mot ärr efter operation

Rätt hudvårdsprodukter kan göra stor skillnad. Vårt sortiment av krämer är speciellt utvalda och testade för att vara effektiva mot ärrbildning. Vår Cure Recovery Creme innehåller ingredienser som bland annat minskar rodnad och främjar ärrläkning.

Välj Akademikliniken för ärrbehandling

På Akademikliniken har vi många års erfarenhet av olika typer av plastikoperationer och operationsärr. När det kommer till ärrläkning är vårt mål att ditt ärr ska läka på bästa sätt och att du känner dig trygg och informerad genom hela läkningsprocessen.

Hantera rött operationsärr

Ett rött ärr är en del av kroppens naturliga läkningsprocess. Om du har ett nytt rött ärr rekommenderar vi en kombination av ärrbehandlingar, som IPL och Fraxel/Dermapen. Dessa behandlingar främjar läkningsprocessen genom att stimulera kollagenproduktionen. Fraxel och Dermapen förfinar även ärrens struktur och används därför även för att behandla gamla ärr.

Ett rött ärr som gör ont eller kliar kan ibland vara tecken på komplikation. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller känner dig minsta osäker på ditt ärr. På Akademikliniken har vi specialister som kan hjälpa dig och erbjuder även behandlingar som kan minska rodnad och ditt obehag.

Boka konsultation