Åldersfläckar

Hud

åldersfläckar

Åldersfläckar brukar också kallas för leverfläckar eller solfläckar, och de är små mörka fläckar som vanligtvis uppträder på områden som ofta utsätt för solen som ansiktet, händerna, axlarna och armarna. Denna typ av pigmentfläck är ofta platt och har en mörkare färg än den omgivande huden och är vanligare hos äldre personer, därav namnet.

Hur uppstår åldersfläckar?

 • Långvarig solexponering: UV-strålarna stimulerar melaninproduktionen.
 • Åldrande: Med tiden blir huden mindre effektiv på att reglera melanin.
 • Genetiska faktorer: Vissa personer är mer benägna att utveckla åldersfläckar.

Vart förekommer åldersfläckar?

 • Ansiktet, särskilt pannan och kinderna
 • Axlar, rygg, hals och dekolletage
 • Underarmar
 • Händerna, speciellt på ovansidan

Födelsemärken

I kontrast till åldersfläckar, finns födelsemärken som är pigmenterade hudfläckar som kan vara medfödda eller som utvecklas under barndomen. Färgen kan variera från ljust brunt till svart, och de kan vara antingen platta eller upphöjda. Termen “leverfläck” används ibland på ett bredare sätt för att beskriva både födelsemärken och åldersfläckar, vilket kan leda till viss förvirring.

Skillnaden mellan åldersfläckar och födelsemärken

 • Orsak: Åldersfläckar uppkommer som en effekt av långvarig solskada på huden, medan födelsemärken kan vara medfödda eller utvecklas i unga år.
 • Utseende: Åldersfläckar är platta och jämnt färgade, vilket skiljer dem från födelsemärken som kan vara både platta och upphöjda, och som ibland kan ha varierande nyanser och till och med hårväxt.
 • Placering: Åldersfläckar återfinns typiskt på områden av huden som ofta exponeras för sol, medan födelsemärken kan uppträda var som helst på kroppen.

Olika typer av pigmentering

Utöver åldersfläckar och födelsemärken finns det andra former av pigmenterade hudfläckar:

 • Hyperpigmentering: Denna kategori inkluderar tillstånd som melasma och ytterligare solfläckar, där ökad melaninproduktion leder till mörkare områden på huden.
 • Åldersrelaterad hypopigmentering: Här ses istället ljusare fläckar som resultat av minskad pigmentproduktion i åldrande hud.

Det är viktigt att få sina hudfläckar utvärderade för att utesluta risken för hudcancer, särskilt om det finns förändringar i storlek, form eller färg. I alla fall av hudförändringar är en professionell diagnos och rådgivning av yttersta vikt för korrekt hantering och behandling.

Behandlingar för åldersfläckar

Vi förstår att åldersfläckar kan upplevas störande för dig som vill ha en jämn hudton, därför erbjuder vi behandlingar för att ta bort åldersfläckar:

 • Både Cosmelan och Dermamelan är effektiva för att behandla olika hudproblem som melasma, åldersfläckar och pigmenteringar efter acne. De kan appliceras både i ansiktet och på kroppen, vilket ger möjlighet till en omfattande hudförbättring. De innefattar en initial maskbehandling på kliniken följt av ett hemvårdsprogram. Klinikbehandlingen efterföljt av hemmabehandlingen tar för Cosmelan 6 månader, medan Dermamelan oftast sträcker sig över 4 månader.
 • Laser och IPL: Vierbjuder också avancerad laserteknologi och IPL för att rikta in och bryta ner pigmenterade celler i huden. Denna metod är idealisk för att behandla isolerade åldersfläckar och större områden med ojämn pigmentering och ger en jämnare hudton.

Ta bort åldersfläckar på Akademikliniken

Genom att ta bort åldersfläckar kan du uppnå en jämnare hudton och lyster i huden. Kontakta oss idag för en konsultation, så kan vi bättre förstå din utgångspunkt, dina önskemål och diskutera lämpliga behandlingsalternativ för att uppnå dina hudmål.

Boka konsultation