Ådernät på ben – hur behandlar man det?

Okategoriserat, Övrigt

Ådernät är spindelliknande utvidgade blodkärl i hudens yttersta lager. Det är vanligast förekommande på benen, men kan också finnas i ansiktet. Så här berättar vår injektionssjuksköterska Lena om ådernät:

Många tar miste på ådernät och åderbråck. Ådernät är tunna framträdande kärlbristningar, ytliga blå/lila som sitter ytligt i huden. Det är så vanligt att nästan 90% av alla kvinnor drabbas. Vanligtvis beror det på ärftlighet, hormoner och det förvärras oftast under graviditet, om man sitter mycket stilla eller står mycket och av bakomliggande åderbråck.

Ytliga ådernät kan framträda på benen redan i unga år. Viktigt att tänka på är att ådernät inte ger upphov till smärta, utan enbart är ett kosmetiskt problem.

Det mest effektiva och välbeprövade sättet att behandla ådernät på är med en injektionsbehandling som får kärlen att klibba ihop, sk. sklerosering. På Akademikliniken använder vi oss av läkemedel som heter Lidokainhydroklorid Glycerol eller Aethoxysklerol och behandlingen utförs av en specialistsjuksköterska.

Bra att veta är att kärlen först blir lite mer framträdande efter behandlingen och att blåmärken kan förekomma i det behandlade området. Viss klåda kan uppstå som klingar av efter några timmar, därefter kommer ådernäten successivt att blekna inom några veckor. Det kan behövas 2-3 behandlingar innan man uppnår ett tillfredsställande resultat och behandlingarna sker med ca 3-4 veckors mellanrum.

Undvik att träna första dygnet och bastubad under första veckan. Det är också viktigt att inte sola området för att undvika pigmentering. Därför är den bästa tiden att påbörja behandling nu på vintern som så att man hinner bli klar till sommaren. På vintern kan man dessutom använda kompressions/stödstrumpor under behandlingsperioden utan att det blir för varmt.

Behandlingen är tillgänglig på alla kliniker i Stockholm och på vår Walk-in-Clinic i Göteborg.

Bild_1221063SONY DSC

Bild_1239354Bild_1262431