Åderbråck ben

Kropp

åderbråck ben

Åderbråck är inte bara ett kosmetiskt bekymmer, utan kan också vara tecken på underliggande hälsotillstånd. På Akademikliniken förstår vi hur viktigt det är att behandla och förebygga åderbråck och vi erbjuder effektiva behandlingar och rådgivning för de som lider av åderbråck på benen. 

Vad är åderbråck?

Åderbråck är utvidgade, ofta vridna vener, vanligtvis lokaliserade i benen. De uppstår när ventiler i venerna fungerar dåligt, vilket leder till blodstas och ökat tryck. Detta kan orsaka synliga, svullna vener som kan vara blåaktiga och ibland åtföljda av smärta eller obehag.

Orsaker till åderbråck på benen

Flera faktorer kan bidra till utvecklingen av åderbråck, bland annat genetik, ålder, graviditet och arbete som kräver långvarigt stående eller sittande. Livsstilsval spelar också en viktig roll i förebyggandet av åderbråck. Hormonella förändringar och övervikt kan också vara bidragande faktorer som leder till svaghet i venklaffarna och venväggarna, vilket resulterar i dålig cirkulation som kan utveckla åderbråck.

Är åderbråck och ådernät samma sak?

Nej, ådernät och åderbråck är inte samma sak, även om de ofta förväxlas med varandra på grund av deras liknande utseende.

Ådernät, även kända som spindelvener, är små, tunna blodkärl som syns tydligt under huden. De kan vara röda, blåa eller lila och ofta ser ut som en spindelväv eller trädgrenar. Ådernät är oftast en kosmetisk fråga och orsakar vanligtvis inte smärta eller obehag.

Åderbråck är som sagt större, upphöjda, vener. De är vanligtvis blåaktiga och ser vridna eller bultande ut. Åderbråck kan orsaka obehag, såsom värk, tyngdkänsla, och trötthet i benen. I vissa fall kan åderbråck också leda till mer allvarliga hälsoproblem, såsom hudförändringar, blödning och venösa sår.

Båda tillstånden orsakas av svaga eller skadade ventiler i venerna, men de påverkar olika typer av vener och kräver ofta olika typer av behandlingar.

Åderbråck behandling hos Akademikliniken

På Akademikliniken erbjuder vi flera behandlingsalternativ för åderbråck:

  • Åderbråcksinjektion: En icke-kirurgisk behandling där en lösning injiceras i åderbråcken, vilket får dem att kollapsa och försvinna. En åderbråcksinjektion är en effektiv behandling för mindre åderbråck.
  • Laserbehandlingar: Laserenergi används för att behandla mindre åderbråck, vilket resulterar i att de successivt bleknar och försvinner.
  • Kirurgi: För mer allvarliga fall av åderbråck kan kirurgiska ingrepp vara nödvändiga. Vi erbjuder avancerade metoder och tekniker för att ta bort eller minska åderbråck.

Operera åderbråck på benen

Kirurgiska ingrepp är ibland det mest effektiva sättet att behandla åderbråck, särskilt när de är stora eller orsakar betydande obehag. Våra kirurger är högt kvalificerade och använder den senaste tekniken för att säkerställa effektiva och säkra operationer.

Förebyggande och eftervård

Att förebygga åderbråck är lika viktigt som att behandla dem. Vi rekommenderar en hälsosam livsstil så som regelbunden motion och en balanserad kost. Efter en behandling är det viktigt att följa våra expertråd för bästa möjliga resultat och för att minska risken för återkommande åderbråck.

För mer information, råd och detaljer om våra behandlingsalternativ kontakta oss eller boka en konsultation så hjälper vi dig.

Boka konsultation