Borttagning av ådernät på benen

Snabb och skonsam behandling av ådernät på benen.

Vad är ådernät?

Ytliga blodkärl på benen kallas för ådernät, och är utvidgade blodkärl som ligger nära hudytan och bildar spindelvävsliknande mönster. Det är vanligt förekommande på benen, men kan också finnas i ansiktet.

Det kan vara missprydande men går enkelt att behandla med injektioner.

Varför uppkommer ådernät?

Ytliga ådernät kan förekomma i alla åldrar. Ådernät är tunna, ytliga och synbara bristningar i blodkärlen. De varierar i färg från rött till blått och lila. Orsaken till att man drabbas varierar. Det finns ärftliga faktorer men också hormonella. Det är vanligt att ådernät uppstår i samband med graviditet. En bidragande orsak kan vara att man sitter man stilla eller står mycket. En annan orsak kan vara bakomliggande åderbråck.

Hur behandlas ådernät på benen?

Ådernät är först och främst ett kosmetiskt problem, där en konsultation med behandlare först sker för att se hur omfattande behandling som behövs. Sedan injiceras små mängder av ett läkemedel på flera ställen som gör att kärlen går tillbaka. En gradvis förbättring sker inom de närmaste veckorna.

Antalet ådernät och storleken avgör hur många behandlingar som behövs.

Vi behandlar även åderbråck. Här kan du läsa om behandling av åderbråck.

Att tänka på före och efter behandling

Inför din behandling är det viktig att undvika blodförtunnande läkemedel (rådgör gärna med oss innan) och att du inom behandlingsområdet är frisk, det vill säga att inga hudutslag finns. Behandlingen passar inte för dig som är gravid eller ammande.

För bästa resultat ser vi gärna att du avstår från all träning under en hel vecka efter behandling och att du använder kompressionsstrumpor. Avstå också från att sola för att undvika att huden pigmenteras.

Så går behandling av kärl & ådernät till

Inför behandlingen

Går igenom dina problem och önskemål

Du träffar en av våra legitimerade behandlare för en personlig konsultation där ni tillsammans går igenom dina problem och önskemål.

Baserat på det rekommenderar behandlaren sedan vilken behandling som är lämplig och berättar om fördelar och risker. Därefter tar ni gemensamt beslut om vilken behandling som ska utföras.

Undvik blodförtunnande medel

När det gäller behandling av ådernät utförs den efter att man först varit på en konsultation.

I samband med konsultationen går vi även igenom din hälsostatus och eventuell medicinering. Generellt bör man undvika blodförtunnande läkemedel inför en injektionsbehandling. Är du gravid eller ammande avråder vi från behandling.

På behandlingsdagen

Utförs av injektionssjuksköterska

Den metod vi använder oss av är en injektionsbehandling som får kärlen att klibba ihop sig. Den kallas ”sklerosering”. Man injicerar läkemedel som heter Lidokainhydroklorid Glycerol eller Aethoxysklerol och behandlingen utförs av en av våra injektionssjuksköterskor.

Antal ådernät och storlek avgör

Injektionen görs med en mycket fin nål och gör inte särskilt ont. Man kan eventuellt uppleva en lite svidande känsla under själva behandlingen men den avtar snabbt. Antalet ådernät och storleken avgör hur många behandlingar som behövs.

Två till tre behandlingar

Efter behandling bleknar ådernäten successivt och försvinner inom några veckor. Det är inte ovanligt att det behövs två till tre behandlingar innan man får det slutresultat som man är ute efter, och behandlingarna görs med 4-6 veckors mellanrum.

Efter behandlingen

Ådernätsbehandling innebär ingen konvalescens och du kan till exempel gå tillbaka till jobbet direkt efteråt.

Bleks bort inom 6-8 veckor

Bra att veta är att ådernäten som har behandlats blir mer framträdande till en början. Först blir kärlet rött sedan blått, och övergår därefter  i brunt för att slutligen blekas bort inom sex till åtta veckor. Det kan också klia lite efter behandlingen, vilket är helt normalt.

Stödstrumpor första veckan

Vi rekommenderar att du använder stödstrumpor den första veckan.

För att minska risken för bestående pigmentering av huden ska du undvik att sola de närmaste veckorna. Undvik också att träna det första dygnet och bastubad under den första veckan.

Våra priser

Vad kostar behandling av kärl & ådernät?

Priset för en behandling av kärl & ådernät beror på omfattningen av ett behandlingen det vill säga antalet ådernät som behandlas, deras storlek och hur många behandlingar som krävs för att uppnå önskat resultat.  I samband med konsultationen får du en prisuppskattning av din behandlare.

Se priser för kärl & ådernät