5 viktiga frågor att ställa inför en bröstförstoring

Bröstförstoring är ett av de mest utförda plastikkirurgiska ingreppen idag. Trots att det årligen utför tusentals bröstförstoringar så kan det vara svårt att hitta rätt kirurg. Det kan finnas flera olika orsaker till att kvinnor vill göra en bröstförstoring.

Kanske känner man sig missnöjd med storleken på sina bröst, önskar fylla ut hängiga bröst efter graviditet eller efter stor viktnedgång. Kanske är brösten olika stora eller har en form man vill ändra. Eller så vill man kanske återskapa brösten efter bröstcancer.

Frågor om bröstimplantat

Oavsett vem du vänder dig till så är det viktigt att du ställer rätt frågor vid din konsultation för att försäkra dig om att du hamnat hos rätt person. Här listar vi 5 viktiga frågor du ska ställa.

Är kirurgen med i SFEP?

SFEP står för Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi. Den har funnits sedan 26 år och organiserar specialister i plastikkirurgi. Deras medlemmar har minst fem års tjänstgöring, utbildning inom området samt egen erfarenhet och kunskap om de olika estetiska ingreppen. Du kan läsa mer på deras hemsida http://www.sfep.se

Är implantaten FDA- godkända?

FDA är ett av världens hårdaste regelverk för reglering och övervakning av bl a recept, vacciner, medicinsk utrustning osv. FDA (Food and Drug Administration) är en av USA:s federala verkställande departement och är ansvariga att skydda och främja folkhälsan. Du kan läsa mer om detta på deras hemsida http://www.fda.org.

Hur väljer kliniken vilka implantat som passar dig?

Fråga hur de går till väga när de väljer ut vilket implantat som skulle passa just dig. Utgår man endast från volym är det väldigt svårt att räkna ut hur slutresultatet blir. Det är viktigt att de inte bara utgår från detta utan faktiskt korrigerar bredd, höjd och projektion efter dina biologiska förutsättningar.

Hur länge har kliniken funnits?

Då varje ingrepp, oavsett omfattning, alltid innebär en risk är det viktigt att se till att du hamnar hos någon med lång erfarenhet. Det finns många kliniker runtom landet och det dyker ständigt upp nya. Ta reda på hur länge de funnits på marknaden och vilken erfarenhet din kirurg har.

Hur fungerar uppvaket?

Efter att operation avslutats och du väckts ur narkosen flyttas du till uppvakningsavdelningen, På uppvaket ska det alltid finnas en sjuksköterska hos dig som kontrollerar att du mår bra och återhämtar dig efter operationen/narkosen.