Bukplastik på Akademikliniken i Malmö

Många människor lider av fettöverskott på buken. I vissa fall går detta att åtgärda med fettsugning, men många gånger som exempelvis efter en graviditet eller kraftig viktnedgång finns även ett hudöverskott. Liten, stor och full bukplastik utför vi i Malmö med professionella och erfarna kirurger för att alltid uppnå ett bra resultat.

Information om bukplastik i Malmö

Finns det överskott på fett och hud både ovanför och nedanför naveln rekommenderar vi en full bukplastik. Ibland uppstår överskott av fett och hud endast nedanför naveln. Då rekommenderar vi en mer begränsad bukoperation, så kallad minibukplastik eller liten bukplastik. Vi utför liten bukplastik, stor bukplastik och full bukplastik här i Malmö.

Uttänjda bukmuskler, som har förslappats efter till exempel en graviditet, åtgärdas också vid en bukplastik. Om fett- och hudöverskottet även fortsätter på kroppens baksida behövs en så kallad cirkumferent bukplastik för maximal effekt. Om magen är stor på grund av fettansamling inne i buken (runt tarmarna) hjälper inte bukplastik och fettsugning. Detta kan endast åtgärdas genom att motionera och äta rätt.

Så fungerar det att få bukplastik i Malmö

Vid ett första besök hos oss träffar du en plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål, går igenom operationen och svarar på dina frågor. Vid besöket får du även information om vad ingreppet kan kosta, våra väntetider kring bukplastik i Malmö m.m. Du kommer också att få fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd och eventuella tidigare sjukdomar och operationer. Det är viktigt att du har realistiska förväntningar och får information om vilka områden som kommer att förbättras vid en bukplastik.

Om du väljer att gå vidare med en operation hjälper vi dig att boka en operation för bukplastik i Malmö.

*Vi vill understryka att oavsett om det är liten, full, eller stor bukplastik så garanterar vi inte samma resultat för alla. Detta är individuella behandlingar vars resultat varierar från person till person.

Så går en bukplastik till

Inför operation

Vi informerar om dina alternativ

Du bokar en tid för konsultation hos en av våra plastikkirurger. Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka alternativ som finns för att åstadkomma det resultat du är ute efter, vilka områden som kommer att förbättras med operationen och vad det kommer att kosta.

Stämmer av ditt BMI-värde

Vi går också igenom ditt generella hälsotillstånd och stämmer av att ditt BMI-värde inte är för högt. Du får också all praktisk information du kan behöva kring operationen om vad som gäller före, under och efter och hur du ska förbereda dig på bästa sätt. Efter konsultationen finns vi alltid tillhands för att svara på ytterligare frågor

På operationsdagen

Ritar upp operationsområdet

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen som ritar upp operationsområdet och fotograferar det. Du får också träffa din narkosläkare.

Underliggande muskler sys ihop och förstärks

Vanligtvis påbörjas ingreppet med fettsugning och därefter läggs ett snitt över ljumsken och pubeshåren, så kallat bikinisnitt. Formen och längden på snittet beror på mängden hud som skall tas bort. Efter att ha lyft på huden kan de underliggande försvagade muskler sys ihop och förstärkas.

Operationen tar 2-3 timmar

När överskottshuden tagits bort dras den återstående huden nedåt och snittet sys ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar.

Bukplastik sker under narkos och tar två till tre timmar beroende på ingreppets omfattning.

Efter ingreppet

Kvar på avdelningen ett dygn

Du får stanna kvar på vår vårdavdelning för omvårdnad under ett eller två dygn efter din bukplastik. På operationsdagen får du en gördel, som fungerar som stödkorsett de första veckorna efter operationen. Normalt har du också en eller två dränageslangar som ska transportera bort vätskeöverskottet som uppstår i samband med operationen.

Svullnaden avtar successivt

De första dygnen efter operationen kommer du att uppleva en känsla av svullnad och ömhet och du kommer att ha nedsatt känsel i huden på magen. Under de första dagarna kan du behöva smärtstillande medel. Svullnaden avtar successivt under de första veckorna.

Tillgängliga sju dagar i veckan

Efter fem till sju dagar kommer du tillbaka för en första kontroll och efter cirka två veckor tar vi bort eventuella stygn som finns kvar. Du är alltid välkommen att höra av dig tidigare till oss om du önskar. Vi finns tillgängliga 7 dagar i veckan dygnet runt efter att du gått hem efter operationen om du behöver komma i kontakt med oss.

Håll igång med lugna promenader

Beroende på ingreppets omfattning och vad du har för typ av arbete så kommer du att vara borta från arbetet i cirka tre veckor. Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem.

De första tre veckorna rekommenderar vi att du avstår från träning och tunga lyft och håller igång med lugna promenader. Först efter tre månader kan du röra på dig helt utan begränsningar. Undvik också att sola ärren.

Slutresultat ses efter sex månader

Du kan se en förbättring redan när stygnen är borta. Slutresultatet – en platt och välformad mage – går först att bedöma tidigast efter sex månader. Tänk på att resultatet varierar mellan olika människor beroende på skillnader i arvsanlag och hudens elasticitet.

Före- och efterbilder

Se fler bilder