Sanna, 53 år - Bukplastik

- Det enda jag önskar är att jag hade fått information om att jag kunde ha fått hjälp med detta tidigare! Jag skulle önska att det pratades mer och öppet om vad en magmuskeldelning faktiskt kan ställa till med, och att det faktiskt finns hjälp att få.

Efter att ha fött tre barn på relativt kort tid drogs jag med en magmuskeldelning, ett epigastricabråck och en ihållande bäckensmärta.

Magmuskeldelningen gjorde att min bålstabilitet blev försämrad, och även om jag då inte fullt ut insåg att detta var orsaken till mina bäckensmärtor, förstod jag att det i alla fall inte gjorde saken bättre. Bäckenbesvären begränsade vad jag kunde utföra för aktiviteter, allt från att gå i trappor till att åka skidor och vad jag kunde träna. Då jag tidigare sprungit och tävlat på elitnivå blev omställningen stor. Epigastricabråcket besvärade också genom att jag fick ont om jag åt för stora måltider.

Jag sökte offentlig vård för att höra om jag kunde få hjälp att komma tillrätta med problemen, men fick besked att både epigastricabråcket och magmuskeldelningen var för kraftiga för att kunna åtgärdas. Risken för att besvären skulle komma tillbaka efter en operation var för stor. Jag litade såklart på bedömningen och ägnade många år åt ihärdiga försök att stärka min bålstabilitet. Dagliga övningar och oräkneliga besök hos olika sjukgymnaster. Allt utan resultat eller minsta förbättring av besvären. Vid ett tillfälle övervägdes även att steloperera bäckenets SI-led för att komma tillrätta med bäckensmärtorna.

Många år senare pratade jag med en vän som berättade att hon blivit av med en besvärande ländryggsvärk efter att ha gjort en bukplastik och åtgärdat magmuskeldelning. Jag började på nytt söka information och fick besked att jag faktiskt kunde få hjälp. Sökte först inom offentlig vård. Men det skulle krävas tre operationer: en för att åtgärda magmuskeldelningen och en annan för att åtgärda epigastricabråcket. Skulle jag därefter vilja komma tillrätta med överbliven hud efter att ha åtgärdat magmuskeldelningen, skulle jag få göra detta privat.

Till min stora lycka tog jag på rekommendation kontakt med Peter Emanuelsson på Akademikliniken. Med professionellt bemötande från första sekund fick jag hjälp med att åtgärda både magmuskeldelning, bråck och överskottshud under samma operation med ett fantastiskt resultat, både avseende utseende och funktion. Bäckensmärtorna försvann helt och hållet! Nu har det snart gått tre år efter operationen. Mina bäckensmärtor är som bortblåsta och jag har fått tillbaka ett aktivt och smärtfritt liv. Jag känner, utan att överdriva, tacksamhet dagligen. Jag tränar mycket och kan till och med springa igen. Jag väljer oftast att ta trapporna istället för hissen, bara för att njuta av att jag kan och att det inte gör ont.

 

Det enda jag önskar är att jag hade fått information om att jag kunde ha fått hjälp med detta tidigare! Jag skulle önska att det pratades mer och öppet om vad en magmuskeldelning faktiskt kan ställa till med, och att det faktiskt finns hjälp att få.

Jag är Peter Emanuelsson och Akademikliniken evigt tacksam för att jag fick mitt smärtfria liv åter!

/Sanna

Läs mer om bukplastik här.