Matilda, 30 år - Bukplastik

- Det här resultatet hade jag inte ens kunnat föreställa mig. Både hur fint det blev rent estetiskt, och vilken livskvalitet det har gett mig.

Innan Matilda blev gravid jag hon väldigt aktiv, men det var under graviditeten som hon tidigt fick problem med sitt bäcken. Hon fick börja gå med kryckor och mot slutet av graviditeten hamnade hon i rullstol för besvären var så stora. De sista 8 veckorna av graviditeten fick Matilda i princip sitta upp i sängen för att kunna sova för hon hade så ont.

Besvären höll i sig även efter att Matilda fått sitt barn. Hon besökte flera olika sjukgymnaster, kiropraktorer och specialister som pratade om ”kronisk bäckensmärta” och sa att det var reumatiskt.

– Jag minns att jag inte kunde hitta mina magmuskler efter jag fått mitt första barn, jag hade ingen som helst som kontakt. Men då visste jag inte att det kunde finnas en koppling mellan magmusklerna och bäckenet.

Matilda försökte lära sig att leva med smärtan och hitta lösningar i vardagen för att fungera. Hon kunde gå kortare sträckor men inte jogga och hade ofta väldigt ont. När Matilda fyllde 28 år blev hon gravid med sitt andra barn. Då fick gå med kryckor redan från vecka 12 för hon hade sådana bäckensmärtor.

– Jag kunde inte leva så som jag ville i vardagen utan blev väldigt begränsad av smärtan. Jag kunde inte göra de enklaste sakerna som att leka med barnen och ta en joggingtur. Det var otroligt jobbigt.

Men det var först när Matilda senare sökte hjälp för navelbråck som en läkare första gången nämnde att hon kanske hade Rektusdiastas (delade magmuskler). Hon började söka information på egen hand om delade magmuskler och förstod att det gick att opereras för detta.

– När jag gjorde research hittade jag Dr Peter Emanuelsson och läste bland annat att han forskat inom detta område* och kände att jag måste boka in en konsultation .

Kort efter besökte Matilda Akademikliniken i Stockholm för att träffa Dr Emanuelsson.

– Han frågade om jag hade ont redan när jag kom in i rummet, han såg det på hur jag gick. Peter konstaterade snabbt att jag hade Rektusdiastas och berättade vad man kan göra åt det och vad jag kunde förvänta mig för resultat av en operation. Jag fick snabbt ett väldigt stort förtroende för Peter och jag kände att jag ville opereras av honom.

Matilda bokade in operationen direkt efter konsultationen.

– Jag fick en tid precis innan semestern då jag ville göra den operation så snart som möjligt, jag hade sådan tur att Peter kunde hitta en lucka till mig då han egentligen var fullbokad både innan och ett bra tag efter semestern.Det var mitt i sommaren och jag struntade i att hela badsäsongen med mina barn skulle bli avblåst för min del. Min yngsta var bara 1 år vid tillfället, men kunde det här göra att jag fick tillbaka min kropp och funktion så fanns det inget att tveka över.

Matilda var nervös innan sin operation men det släppte snabbt när hon väl var på plats på kliniken.

– Jag blev så väl omhändertagen och så bra bemött av alla, så nervositeten hölls i schakt. Jag tänkte hela tiden att det här kan ju hjälpa mig.

Operationen gick bra och bara två månader efter operationen var Matilda starkare i kroppen än innan operationen. Samt att smärtan i bäckenet som hon känt dagligen, var helt borta.

Matilda ville dela med sig av sin berättelse för att kunna hjälpa andra i samma situation.

– Jag tror många andra sitter i liknande situation och inte förstår att det kan finnas ett samband mellan delade magmuskler och bäckensmärta. Hade jag vetat så hade jag sluppit gå runt med ont så länge. Men nu när jag fått hjälp tycker jag det är viktigt att prata om det. Förhoppningsvis kan min berättelse kan hjälpa andra i samma situation.

– Jag är så tacksam att jag hittade Peter och för att jag genomförde denna operation hos er. Jag har fått så fint och proffesionellt mottagande av er, genom hela processen. Från första stund med konsultation, tidsbokning, operation, all eftervård och uppföljning. Jag har haft er med mig genom hela resen vilket har varit en enorm trygghet för mig.

Läs mer om bukplastik här.