BOKA

Fettsugning hos Akademikliniken i Malmö

boka konsultation

Även om man är slank kan man ändå ha fettdepåer på halsen, bröstet, magen eller på höfterna (love handles), utsidan av låren (ridbyxlår) eller innerlåren. På Akademikliniken t i Malmö har vi mångårig erfarenhet av att utföra fettsugningar.

boka konsultation

Syftet med fettsugning är att göra kroppskonturerna mer proportionella. Oftast är storleken och formen på våra kroppar på ett karakteristiskt sätt nedärvda från våra föräldrar. Våra arvsanlag och hormoner styr hur fettceller samlas på olika kroppsdelar. Vissa fettansamlingar påverkas mycket lite av motion och diet och det är för dessa som fettsugning är mest lämpat. I stort sett alla ytliga delar på kroppen som har ett överskott av fett kan behandlas hos AK Nygart i Malmö. Vissa områden är dock betydligt vanligare, exempelvis lår, höfter, mage, midja och haka*.

Vi föds med ett visst antal fettceller. Viktökning innebär en förstoring av dessa. Fettsugning till skillnad från viktminskning minskar antalet fettceller och ger därför en permanent effekt. Fettsugning är ingen bantningsmetod utan avsedd för avlägsnande av lokaliserad fetma. Har du problem med övervikt är det viktigt att du har bra kost- och motionsvanor. Ibland kan även rådgivning angående detta vara en förutsättning för att få ett bra slutresultat.

En viktig faktor för resultatet är hudens elasticitet. En bra elasticitet gör att huden drar ihop sig efter en fettsugning. Nedsatt elasticitet kan till exempel uppstå med stigande ålder, i solskadad hud eller i områden där huden varit uttänjd under lång tid. Hudens elasticitet är dessutom varierande på olika ställen på kroppen.

För att förstå hur en fettsugning fungerar så rekommenderar vi alltid en konsultation hos våra plastikkirurger i Malmö. Då kan du i lugn och ro få information om hur det fungerar, och eventuellt boka en tid i Malmö för en fettsugning.

*Vi vill understryka att en fettsugning inte garanterar samma resultat för alla. Detta är individuella behandlingar vars resultat varierar från person till person.

Så går en fettsugning till

 • Lyssnar till dina önskemål och förväntningar

  Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

  Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

  Förberedelse och narkos

  Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

 • På operationsdagen träffar du återigen din plastikkirurg som fotograferar operationsområdet innan du genomgår din fettsugning. Du får också träffa din narkosläkare och blir tilldelad ett rum, som du disponerar under din vistelse på kliniken.

  Operationen tar två timmar

  Fettsugningen tar vanligtvis cirka två timmar och sker under narkos. Vi sprutar även in lokalbedövning i fettvävnaden för att minska obehag efter operationen. Vid ingreppet gör vi ett antal små hudsnitt där överskottsfettet sugs bort med en lång trubbig kanyl. Snitten sys ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar.

  Håll dig i god form

  Du förbereder dig inför fettsugningen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

 • Minska svullnaden med bindvävsmassage

  Alla patienter får en bedövad och ömmande känsla samt svullnad och blåmärken i operationsområdet efter en fettsugning. Det brukar försvinna under de första veckorna efter operationen. För att minska svullnaden och göra området där vi har genomfört en fettsugning jämnare rekommenderar vi LPG bindvävsmassage, som utförs av våra massageterapeuter.

  Återbesök efter en vecka

  Beroende på hur stort ingreppet är du borta från jobbet en till två veckor, en vecka efter fettsugningen kommer du på återbesök till Akademiklinikens mottagning för kontroll. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar om du har några frågor efter fettsugningen.

  Håll igång med lugnande promenader

  Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden efter din fettsugning rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.

  Efter tre veckor kan du börja träna igen. Du får gärna kontakta våra näringsexperter för kost- och motionsråd. Slutresultatet, en mer proportionerlig kroppskontur, kan vi bedöma tidigast efter sex månader.

  Realistiska förväntningar

  Det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Tänk på att resultatet av en fettsugning varierar mellan olika människor beroende på skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet och kvalitet.

  Du når oss dygnet runt

  När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Före- och efterbilder