Vita pigmentfläckar

Hud

pigmentförändringar

Vita pigmentfläckar på huden kan vara mer än bara en kosmetisk fråga. De speglar ofta en underliggande förändring i hudens pigmentering och kan vara tecken på en svampinfektion eller andra hudsjukdomar. Att förstå dessa fläckars natur och orsaker är nyckeln till att identifiera och tillämpa rätt behandling. 

Vad är vitiligo?

Vitiligo är en hudåkomma där vita fläckar bildas när melanocyterna, pigmentcellerna, upphör att producera melanin. Denna ofarliga men synliga förändring kan variera i storlek och placering på kroppen. Orsaken är inte fullständigt förstådd men tros involvera både genetiska och miljömässiga faktorer. Även om vitiligo påverkar alla hudtyper, är det mer märkbart hos personer med mörkare hudton.

Förutom den fysiska aspekten kan vitiligo påverka självkänslan hos en person. Behandlingsalternativ inkluderar ljusbehandling och läkemedel som syftar till att återställa hudens färg eller jämna ut hudtonen.

Hypopigmentering

Hypopigmentering är ett medicinskt tillstånd där vissa hudområden blir ljusare än den omgivande huden. Detta sker på grund av minskad mängd melanin, som är det pigment som ger huden dess färg. Hypopigmentering kan uppträda i alla åldrar och påverkar personer av alla hudfärger.

Det finns flera orsaker till hypopigmentering. Det kan vara ärftligt, eller orsakat av hudskador såsom brännskador, blåsor, infektioner eller inflammatoriska hudsjukdomar som eksem.

Hypopigmentering skiljer sig från vitiligo, som är en autoimmun sjukdom där hudens pigmentceller förstörs, även om båda tillstånden innebär förlust av hudfärg. Behandlingen av hypopigmentering fokuserar på att återställa hudens normala pigmentering, vilket kan inkludera topiska medel och ljusbehandlingar.

Pityriasis versicolor – svampinfektion i huden

En annan vanlig orsak till vita fläckar på huden är pityriasis versicolor, en godartad svampinfektion som stör hudens pigmentering. Denna hudsjukdom är vanligare i varma, fuktiga klimat och kännetecknas av fläckar som kan vara vitaktiga, rosa, eller ljusbruna. Åkomman orsakas av jästsvampar som normalt finns på huden men kan växa under vissa förhållanden.

Symtomen är oftast milda, men fläckarna kan orsaka klåda. Behandlingen innefattar svampdödande medel som schampo, krämer eller tabletter. Man bör även undvika faktorer som främjar svampens tillväxt, som exempelvis fukt och värme.

Orsaker till vita pigmentfläckar

Det finns flera orsaker till uppkomsten av vita pigmentfläckar. Förutom vitiligo, som är en autoimmun sjukdom, kan solskador, genetik och vissa hudsjukdomar leda till pigmentförlust. Det är därför viktigt att notera betydelsen av solskydd, eftersom överexponering för solen kan förvärra dessa tillstånd och öka risken för ytterligare pigmentförlust. Använd ett solskydd med högt UV-skydd, förslagsvis Day Maximal Sense SPF 50, som skyddar mot både UVA och UVB-strålar och verkar lugnande på huden.

Kan man behandla vita pigmentfläckar?

Det finns behandlingar för vita pigmentfläckar. Behandlingens art och effektivitet beror på orsaken till pigmentförlusten. Vid vitiligo kan till exempel ljusbehandling och vissa läkemedel användas för att stimulera pigmentproduktionen. Cosmelan är en annan behandling som kan användas på pigmentfläckar som är för ljusa för laser. Behandlingen bidrar även till en jämnare hudton, vilket minskar synligheten av de vita fläckarna. Cosmelan kan användas på pigmentfläckar i både ansiktet och på kroppen.

För mer information om vita pigmentfläckar och våra hudvårdsbehandlingar kontakta någon av våra kliniker eller boka en konsultation.

Boka konsultation