Viktiga frågor att ställa inför en bröstförstoring

Bröst, Fråga våra experter

Tilda Bjärsmyrs

Bröstförstoring- ett av de mest utförda plastikkirurgiska ingreppen idag.

Anledningarna till att vilja göra en bröstförstoring kan vara många, kanske lika många som det finns kvinnor som funderar på en bröstförstoring eller redan har gjort en operation. Oavsett vilken anledning man har finns det några frågor som är bra att ställa inför en operation, oavsett vem du vänder dig till.

Bloggaren Tilda Bjärsmyr skriver om sitt första möte med en av våra kirurger i Göteborg. Där ställde hon sina egna frågor. Läs hennes frågor till kirurgen här.

5 viktiga frågor att ställa inför en bröstförstoring

1. Är kirurgen med i SFEP?
SFEP står för Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och har funnits sedan 1983. Om kirurgen du vänder dig är med i SFEP betyder det att du kan känna dig trygg. För att bli medlem i SFEP krävs inte bara plastikkirurgisk specialistkompetens, utan också fem års arbete därefter med intygad erfarenhet av estetiska plastikkirurgiska ingrepp. Som medlem ska också kirurgen hela tiden vidareutbilda sig genom utbildningsdagar, kurser och kongresser.

2. Är implantaten FDA- godkända?
FDA är ett av världens hårdaste regelverk för reglering och övervakning av bl. a. recept, vacciner, medicinsk utrustning osv. FDA (Food and Drug Administration) är en av USA:s federala verkställande departement som är ansvariga att skydda och främja folkhälsan.

3. Hur väljer kliniken vilka implantat som passar dig?
Fråga din kirurg hur de går till väga när de väljer ut vilket implantat som skulle passa just dig. Utgår man endast från volym är det väldigt svårt att räkna ut hur slutresultatet blir. Det är viktigt att de inte bara utgår från volym utan faktiskt korrigerar bredd, höjd och projektion efter dina biologiska förutsättningar.

4. Hur länge har kliniken funnits?
Eftersom varje kirurgiskt ingrepp, oavsett omfattning, alltid innebär en risk är det viktigt att se till att du hamnar hos någon med lång erfarenhet. Det finns många kliniker runtom i landet och det dyker ständigt upp nya. Ta reda på hur länge kliniken har funnits på marknaden och vilken erfarenhet din kirurg har.

5. Hur fungerar uppvaket?
Efter operation, när du vaknar ur narkosen, flyttas du till uppvakningsavdelningen, På uppvaket ska det alltid finnas en sjuksköterska hos dig som kontrollerar att du mår bra och återhämtar dig efter operationen/narkosen.

Vår kompletta guide till bröstförstoring! Allt du behöver veta inför operationen inklusive foton och slutresultat. Ladda  ner