Vad är ytlighet, egentligen?

Okategoriserat, Aktuellt

När man ser Jane, Magnus och Agneta berätta kan man inte låta bli att slås av hur djupt i själen det här med yta och utseende kan sitta. Hur vi alla reflexmässigt bedömer våra medmänniskor efter hur de ser ut.

Men samtidigt gärna fördömer dem som vill göra något åt precis det: Hur de ser ut. Huvudpersonerna i de här filmerna sätter fingret på ett intressant samband. Att må bra inombords hänger ofta ihop med att vara tillfreds med sitt yttre. Ändå är vi inte främmande för att kalla en tjej som Jane för en “ytlig uppmärksamhetshora” bara för att hon vill få tillbaks den kropp hon hade innan hon fick två skinnpåsar som bröst. Men har inget alls att säga om att hon bättrar på sitt utseende med att träna spinning 5 gånger i veckan.

Utan att tänka oss för, klappar vi Magnus lite nedsättande på flinten och kallar honom för Skalle-Pär. Och med förvånande lätthet stämplar vi Agneta som förståndshandikappad för att hennes ansikte ser annorlunda ut.

Sett i det ljuset, blir det ytliga och vårt utseende extremt viktigt för hur vi själva mår och hur vi uppfattas av omvärlden. Förstår vi inte det, utan istället fortsätter att ta oss rätten att säga vad Jane, Magnus och Agneta ska göra, och inte göra, med sina kroppar.

Då blir ju deras fråga till oss: Är inte det ett väldigt ytligt sätt att se på saken

Lyssna på deras historier på www.ytlighet.se

#ytlighet