Synliga blodådror på bröstet

Hud, Kropp, Behandlingar

kärlborttagning

Du är långt ifrån den enda som känner en osäkerhet kring blodådror som är synliga på bröstet. För att du ska förstå din kropp bättre och veta när du behöver söka vård och behandlingar kommer du i den här artikeln få mer information om hur och varför de uppstår och hur du kan motverka det.

 

Om synliga blodådror

Synliga blodådror är samma sak som ytliga blodkärl. De kan uppkomma på många olika ställen på kroppen. Till exempel knävecket, låren eller på bröstet, vilket är det vi i det här inlägget har valt att fokusera på. Det är till exempel vanligt bland de som har rosacea. I vissa fall kan synliga blodådror vara åderbråck. Men i de flesta fall är det bara något som man själv stör sig på och som är ofarligt. Men det kan också vara ett tecken på en underliggande sjukdom som du behöver åtgärda. Om du plötsligt får många synliga blodådror på bröstet kan det vara ett tecken på allvarlig sjukdom såsom cancer. Men i de flesta fallen är det helt ofarligt.

 

Därför får du blodådror som är synliga på bröstet

I många fall kan blodådror på bröstet uppstå av sig själva utan någon särskild anledning och det är vanligt att ha synliga blodådror. Det är olika från person till person varför de uppstår och nedan får du några exempel på vanliga anledningar till varför man får synliga blodådror på bröstet.

Hormonella förändringar

Om du börjat ta ett nytt preventivmedel, är gravid eller har mens ökar hormonerna i kroppen. När det sker hormonförändringar är det vanligt att brösten växer, vilket kan göra att blodådrorna syns mer.

Viktökning eller minskning

När du går upp eller ner i vikt måste huden anpassa sig efter din nya kropp. Det kan leda till att blodådrorna syns mer. Det är särskilt vanligt att blodådror blir synligare när du går ner i vikt eftersom du då får mindre underhudsfett, vilket gör blodådrorna synligare.

Bröstförstoring

Samma sak gäller om du har genomgått en bröstförstoring.

Ålder

När vi blir äldre blir vår hud tunnare och mer transparent. Det gör att blodådrorna syns tydligare, bland annat på bröstet.

Hälsoförändringar

En annan orsak till att du får synliga blodkärl är för att du har försämrad hälsa. Om du går igenom mycket stress eller har ökat din alkoholkonsumtion kan det vara en anledning till varför du har synliga blodkärl. Du kan också få synliga blodkärl om du har försämrad blodcirkulation.

 

Behandling

Om du vill göra dig av med synliga blodådror på bröstet kan du genomgå en laserbehandling eller IPL-behandling som det också kallas för. IPL står för laserstrålning och intensivt pulserat ljus och används för estetiska behandlingar, till exempel för att minska ytliga blodkärl eller hårborttagning. Lasertekniken omvandlar ljus till värme som används i hudvävnaden. Laserljuset skapar en förändring i vävnaden. Om du vill behandla synliga blodkärl ställer man in laserstrålen för att hitta rött och värme skickas ner i kärlet och därefter försvinner det.

På Akademikliniken utför vi kärlborttagning med specialiserade lasermaskiner av mycket hög kvalitet. Behandlingen utförs av professionell personal och du är i trygga händer.

Boka konsultation