Svullna blygdläppar

Intimkirurgi

svullna blygdläppar

I detta inlägg fokuserar vi på ett intimt och viktigt ämne: svullna blygdläppar. Svullna blygdläppar kan upplevas av många kvinnor vid olika tidpunkter i livet och är ett tillstånd som ofta orsakar obehag, oro och sämre självförtroende. På Akademikliniken närmar vi oss detta ämne med respekt och förståelse, och erbjuder professionell vägledning och behandling. 

Orsaker till svullnad

Svullnad i blygdläpparna kan bero på en mängd olika faktorer, såsom hormonella förändringar, infektioner, irritation orsakad av kläder eller hygienprodukter, och ibland medicinska tillstånd. Ytterligare orsaker inkluderar allergiska reaktioner, graviditet, sexuell aktivitet och vissa läkemedel. Stora blygdläppar kan även orsaka svullnad genom skav mot underkläder och byxor, vilket kan leda till irritation.

Symtom och bekymmer

Utöver fysiskt obehag kan svullna blygdläppar också orsaka emotionella besvär. Många kvinnor känner sig obekväma, vilket kan påverka självkänslan och intima relationer. Vi på Akademikliniken förstår dessa känslor och finns här för att stötta och hjälpa till.

Professionell utvärdering

Det första steget mot att hantera svullna blygdläppar är en professionell utvärdering hos en gynekolog för att fastställa orsaken till svullnaden och den bästa behandlingsvägen framåt.

Om din gynekolog inte finner någon speciell orsak bakom dina svullna blygdläppar är du varmt välkommen att kontakta oss på Akademikliniken för en konsultation.

Blygdläppsoperation

Om du upplever att du besväras av storleken på dina inre eller yttre blygdläppar kan en blygdläppsoperation vara ett lämpligt alternativ. Det vanligaste är att man besväras av storleken på de inre blygdläpparna och med detta kirurgiska ingrepp justeras storleken och formen för att minska obehag och förbättra det estetiska utseendet. Våra kirurger är experter inom detta område och utför blygdläppsoperationer med precision och omsorg för bästa möjliga resultat.

Hur går en blygsläppsoperation till?

Blygdläppsoperationer utförs oftast under lokalbedövning men i vissa fall kan generell anestesi vara lämplig. Valet av bedövningsmetod görs i samråd med patienten, beroende på individuella behov och preferenser.

Kirurgen gör små precisa snitt i blygdläpparna för att ta bort överskottsvävnad eller korrigera asymmetrier. Målet är att uppnå en storlek och form på blygdläpparna som känns bekväm och estetiskt tillfredsställande för patienten. När operationen är klar stängds snitten med suturer som vanligtvis är självabsorberande. Dessa suturer behöver inte tas bort utan löser upp sig med tiden.

Eftervård

Efter en blygdläppsoperation är noggrann eftervård avgörande. Det rekommenderas att undvika sexuell aktivitet och användning av tampong under cirka 3–4 veckor efter operationen. Under denna tid är det dessutom viktigt att följa alla vårdinstruktioner, som exempelvis sårtvätt och hur du på bästa sätt undviker irritation. Detta för att säkerställa en smidig och säker återhämtning.

Varför Akademikliniken?

På Akademikliniken förstår vi att svullna och stora blygdläppar kan vara ett känsligt ämne. Vårt team av experter finns här för att erbjuda en diskret, respektfull och professionell vård. Vi är engagerade i att hjälpa varje kvinna att känna sig bekväm i sin kropp och uppnå förbättrad livskvalitet.

Tveka inte att kontakta oss om du upplever obehag eller oro över dina blygdläppar. Besök vår hemsida för mer information eller boka en konsultation nedan.

Boka konsultation