Smink efter fillers?

Hud, Injektioner

fillers

Funderar du på att prova en filler behandling? Då är du inte ensam. Allt fler män och kvinnor väljer att använda fillers för att fylla ut rynkor eller skapa konturer i ansiktet. Fillers kan faktiskt användas till en rad olika ändamål och har många fördelar jämfört med kirurgiska ingrepp. Vad händer när man väl har genomgått behandlingen? Vad bör man tänka på och kan man använda smink efter fillers? Nedan tittar vi på allt du behöver veta.

 

Vad innebär en filler behandling?

När man talar om fillers menar man injektionsbehandlingar. Oftast använder man hyaluronsyra, men det finns även andra ämnen som kan användas. Behandlingen går ut på att en specialiserad läkare eller sjuksköterska injicerar fillern på olika områden i huden. De flesta behandlingar syftar till att jämna ut rynkor, skapa fylligare läppar eller stärka ansiktets konturer. Exempelvis är det vanligt att fylla hakan, kindbenen och käklinjen.

Efter behandlingen är det injicerade området känsligt. Det kan uppstå lite svullnad, rodnad och ett litet blåmärke på det behandlade området. Lätt irriterad hud är helt normalt, men det är viktigt att hålla huden ren för att undvika infektioner.

 

Får man använda smink efter fillers?

När du genomgår en behandling ska du vara noga med din hygien. Eftersom man använder en nål och sticker ett litet hål i huden när man injicerar fillern är det viktigt att hålla rent. Såret är inte ens en millimeter stort, men det ska inte utsättas för olika produkter som kan irritera huden. Därför ska du varken använda smink eller krämer direkt efter en behandling.

Smink som foundation täpper till porer och kan irritera injektionsområdet. Dessutom innehåller det kemikalier som även de kan skapa irritation. Din makeupsvamp eller borste är antagligen inte helt ny, vilket innebär att det garanterat finns bakterier på den. Därför ska du inte använda den heller på området som behandlats.

 

När får man använda smink efter fillers?

Efter behandlingen ska du hålla ansiktet så rent som möjligt. I regel ska du undvika smink i åtminstone en dag så att huden kan läka så effektivt som möjligt. Det bästa är att inte använda smink under 48 timmar efter en filler behandling.

Vad du får och inte får göra beror även på vilken behandling du genomgår. Ska du till exempel fylla läpparna går det bra att använda mascara eller kajalpenna. Är det käklinjen som ska behandlas kan det gå bra att använda läppglans. Det viktigaste är alltså att inte utsätta det behandlade området för smink.

 

Vad kan hända om man använder smink efter fillers?

Risken för komplikationer är väldigt låg när behandlingen utförs av en behörig person. Det finns alltså inte några stora risker för infektion, men området kan bli infekterat om du inte håller det rent.

Därför är det rekommenderat att avstå från smink helt och hållet under 1-2 dagar efter behandlingen. Undvik också att träna, sola eller basta, eftersom även svett kan leda till irritation eller infektion. Du bör även undvika krämer och andra produkter för att minimera riskerna så mycket som möjligt.

Boka konsultation