Retinol på sommaren – därför bör du inte sluta

Hudvårdsprodukter, FAQ

Därför bör du fortsätta med retinol under sommaren

Retinol är en av de mest välbeprövade ingredienserna inom hudvård och är en aktiv ingrediens som många svär vid på grund av sina många fördelar. Men när sol och sommar tittar fram sprider sig ofta en osäkerhet om det är säkert att fortsätta med retinol.

Låt oss klargöra detta och förklara varför du inte bara kan, utan bör fortsätta använda retinol även under sommarmånaderna.

Retinol kontrollerar pigmentering

Sommaren medför ökad exponering för solen, vilket kan leda till ökad pigmentering. Retinol har en välkänd effekt på att minska pigmentfläckar och jämna ut hudtonen. Genom att fortsätta använda retinol under sommaren hjälper du huden att hantera och minska bildningen av ny pigmentering. Detta säkerställer att du bevarar en klar och jämn hudton hela sommaren.

Du undviker ny tillvänjningsfas

Retinol kräver en tillvänjningsfas, särskilt vid användning av högre koncentrationer. Detta kan innebära en period med rodnad, torrhet och fjällning medan huden vänjer sig vid retinolen. Genom att ta en paus under sommaren måste du gå igenom hela denna tillvänjningsprocess igen när du börjar om. Genom att fortsätta använda retinol på sommaren undviker du besväret med en ny uppstart och håller hudens tillstånd stabilt.

Jämn anti-age-effekt året runt

Retinol är känt för sina anti-aging-egenskaper, som att reducera fina linjer och rynkor samt förbättra hudstrukturen. Genom att använda retinol kontinuerligt behåller du dessa fördelar året runt, vilket leder till märkbar förbättring av hudens allmänna utseende och hälsa. Detta är särskilt viktigt under sommarmånaderna när solskador kan accelerera ålderstecken.

Detta måste du tänka på om du ska använda retinol på sommaren

Högt solskydd

När du fortsätter med retinol under sommaren är det kritiskt viktigt att använda hög solskyddsfaktor, eftersom huden blir ännu mer känslig än vanligt. Vi rekommenderar att använda minst SPF 50 och att återapplicera den var tredje timme, särskilt om du svettas eller badar. Komplettera solkrämen med en solhatt eller håll dig i skuggan för extra skydd.

Starta med retinol på sommaren?

Om du överväger att börja med retinol på sommaren och aldrig har använt det förut, är det viktigt att börja försiktigt. Idealiskt bör du starta under månaderna före sommaren eller vänta till hösten för att undvika att utsätta ny och känslig hud för stark sol. Om du är osäker kan det vara klokt att konsultera en kosmetisk sjuksköterska som kan erbjuda anpassade råd och ett behandlingsprogram som passar din hudtyp och dina behov.

Slutsats – retinol + hög solskyddsfaktor = sant

Retinol kan och bör användas även under sommaren, förutsatt att du tar hänsyn till rätt solskydd. Detta säkerställer att du kan dra nytta av retinols många fördelar utan avbrott och håller din hud frisk och vacker året runt.

Behöver du hjälp med att hitta en hudvårdsrutin med retinol som passar din hud?
Kom in till en av våra kliniker så kan vi hjälpa dig!

Läs mer om vår egen retinol här