Plastikkirurg Dr. Jonas Röjdmark svarar på era frågor

Okategoriserat, Övrigt

Dr Jonas Röjdmark är en av våra skickliga plastikkirurger och nedan svarar han på några av era frågor inom plastikkirurgi och kosmetiska behandlingar. Vill du läsa mer om Dr Röjdmark kan du göra det här >

jonas_rojmark

Hej Jonas!

Jag har länge funderat på att operera näsan men är osäker på var jag ska vända mig eftersom jag är ganska säker på att det inte är ett så vanligt ingrepp. Min näsa är bred, både näsvingar och tipp. Jag vill göra näsan smalare och näsvingarna närmre varandra. Men problemet är att jag redan har lagom breda näsborrar så om man flyttar in dem blir de för små. Har du någon erfarenhet av att göra nässkiljeväggen (columella) smalare? Alltså hud/broskdelen som skiljer näsborrarna åt.

När jag trycker med ett finger på varje sida om corumella så att den blir smalare förflyttas näsvingarna också närmare varandra, precis lagom utan att näsborrarna blir för små,. Det är precis som jag vill ha det förutom att corumella hamnar för långt ned, vilket kanske går att fixa med operation. Finns det någon sån operation som minskar corumella samtidigt som näsvingarna flyttas in utan att skära nåt på utsidan av näsvingarna?
Hälsningar Sussie

Bästa Sussie,

Mitt svar på den frågan är nej. Det finns en stor risk om man gör denna typ av åtgärd att du får ett långt medellinjeärr på näsa som i så fall kan se störande ut rent kosmetiskt. Jag har för övrigt väldigt stor erfarenhet av näskirurgi men har ingen enkel lösning just på ditt problem. Däremot finns mycket man kan göra för att näsans proportioner förbättras och förminskas och där måste varje patient bedömas individuellt och det finns möjlighet att illustrera via videodemonstration hur långt man kan komma och vilka eventuella ärr detta är förenat med.
Hälsningar
Jonas Röjdmark

Hej Jonas,

Jag undrar om alternativet till att fylla ut hakan med fett finns för ett permanent resultat? Vill helst undvika att operera in ett hakimplantat.
Med vänlig hälsning Hanna

Bästa Hanna,

Tyvärr finns inga andra säkra alternativ av permanent slag än med fett eller ett hakimplantat. Ett tredje alternativ skulle i så fall vara att söka en tandkirurg som i så fall kunde förflytta fram hakan genom att flytta skelettet framåt, något som är en ganska bökig procedur och innebär stor kirurgi.
Hälsningar
Jonas Röjdmark

Hej,
Varför är det så svårt att få hjälp med synliga kärl på benen (inte åderbråck)? Har i många år gjort allt från sprutning, laser, diatermi och har bara blivit fattigare. Inget har hjälpt! Jag tycker att man kan göra nästan allt idag; ändra ansikten och bröst, men inte benen. Jag är 45 år och har aldrig haft shorts eller kjol, det är jättetråkigt att alltid tänka på benen.
Med vänlig hälsning Monika

Bästa Monica,

-Åderbråck och så kallade spiders -tunna små blodkärl på kroppen, framför allt underbenen, är mycket vanligt både hos män och kvinnor. Det är naturligtvis något som är mycket svårt att åtgärda. Grundproblemet ligger i att blodkärl som pumpar blod tillbaka till hjärtat har ett klaffsystem som inte fungerar till fyllest och många gånger kan en bättre kartläggning av åderbråcken rent allmänt vara indicerad, med bland annat olika typer av röntgenologiska eller ultraljudsliknande behandlingar. Tyvärr är det ofta så att även om man behandlar tunna blodkärl så tenderar de att komma tillbaka och det beror på att blodet ständigt hittar nya vägar. Mitt råd är att Du talar med en kärlkirurg som har lång erfarenhet kring detta och försöker se helheten av Dina eventuella åderbråck och kärlsituation.
Hälsningar Jonas Röjdmark

Halloj Jonas!
Jag undrar om man kan lyfta brösten flera gånger? Har gjort ett lyft för sju år sedan, men vill nu byta implantat och lyfta igen.
Tack på förhand!
/Johanna

Bästa Johanna,
Du har tydligen gjort ett bröstlyft tidigare. Det är inte alldeles ovanligt att man gör upprepade bröstlyft genom livet. Har det gått sju år sedan sist borde det inte vara någon omöjlighet att göra det igen.
Hälsningar Jonas Röjdmark

Hej.
Jag har ”kommit upp lite i åldern” och jag upplever att mitt ansikte har börjat hänga. Har läst om att man kan göra ett ansiktslyft mot detta, men vad är det och hur går en sådan behandling till?
Tacksam för svar.

Hej,
Det är naturligtvis så att man kan göra många åtgärder för att förbättra utseendet i ansiktet med tilltagande ålder, alltifrån fyllnadsbehandlingar med fett till så kallad mellanansikteslyft till mer omfattande ansiktskirurgi som vid ett fullt ansiktslyft. Vissa individer önskar bara mindre förändringar i sitt ansikte och kan i så fall även vara kandidater för så kallade fillers, som dock har som nackdel att det inte blir ett permanent resultat utan man får fylla på fillers regelbundet. För att få tydligt svar på din fråga tror jag du bör söka upp en plastikkirurg som har god rutin på ansiktskirurgi för att se vad just du har för möjligheter och vad dina önskemål mer precis är.
Hälsningar Jinas Röjdmark

Hej Jonas.
Jag har en fråga till dig. Går det att bleka bort, eller på något annat sätt ta bort, ärr efter en operation?
Vänligen Linda

Bästa Linda,
Ett fint ärr beror på flera saker; kirurgen som opererat dig, hur du sköter dig efter operationen med fysisk aktivitet och hygien efter operationen samt den naturliga variationen mellan individer, vi läker nämligen olika. Skulle du av någon anledning få ett fulare ärr går det alltså inte att få bort helt och hållet, däremot finns många möjligheter, bland annat går ett rött ärr ibland att bleka med lasermetoder. Andra sätt är naturligtvis att försöka skära om ärret och förminska det på det sättet. Ett ytterligare sätt om man har mycket omfattande ärrbildningar är kosmetisk tatuering.
Hälsningar
Jonas Röjdmark

Hej Jonas!
Jag funderar på att operera min bröst och undrar om jag kommer ha kvar känseln som vanligt efteråt? Tacksam för svar!
Maria

Bästa Maria,
Där man kan naturligtvis ställa frågan vilken operation av bysten du funderar över. Handlar det om bröstförstoring så är sannolikheten för känselbortfall i dina bröst väldigt liten. Ett övergående känselbortfall första halvåret kan man eventuellt erfara men permanent kvarvarande känselförlust vid den typen av operationer måste jag anse vara väldigt ovanlig. Däremot vid förminskning handlar det om lite mer kirurgi och mer ärrstruktur och då är känselbortfallet i bröstvårta och vårtgård något större även om i detta fall känseln brukar komma tillbaka. I vissa fall kan det ta upp till ett år innan den är helt tillbaka. Risken år således även att betrakta som liten vid bröstförminskning även om den är större än vid bröstförstoring.

Hej,
Jag har en så kallad fettkudde under mitt ena öga som gör att jag inte kan använda mina kontaktlinser. Vore tacksam för tips vilket som är den bästa och kanske billigaste metoden för att bli av med den. Läste om att det finns en metod där man går in från insidan av ögat och “suger“ ut fettet.
MVH Ingrid

Bästa Ingrid,
Du undrar lite grand över en fettkudde som stör Dina kontaktlinser. Det är svårt för mig att avgöra exakt hur stor denna fettkudde är, att gå in och suga bort en sådan liten kudde med fettsugningsinstrument är mycket svårt och även svårt att kontrollera, sannolikt är det bästa sättet att lägga ett litet snitt i undre ögonlocket och ta bort den under uppsikt, då vet man precis vad man gör och man kan skapa en estetisk harmoni i området.
Hälsningar Jonas Röjdmark

Hej Jonas,
Förra året fick jag tvillingar och min kropp återhämtade sig direkt. Jag har dock mycket hud kvar på min mage och det hänger. Vad ska jag göra?
Hälsningar Emelie

Bästa Emelie,

– Du talar om att Du fött tvillingar och har som status efter detta en mage med hudöverskott. Tyvärr finns det inte så mycket annat att göra åt detta än kirurgi, så mitt råd är att söka upp lämplig plastikkirurg för att ge Dig rätt rekommendation och eventuell åtgärd.
Hälsningar Jonas Röjdmark

Prenumerera på vårt nyhetsbrev